MonPlaneta
Un test detecta en 10 minuts la causa més comuna d’hipertensió
  • CA

Un nou test permetrà detectar, en només 10 minuts, la causa més comuna d’hipertensió. Desenvolupat per investigadors de l’Hospital Queen Mary, l’Hospital Barts i l’Hospital Universitari de Cambridge, a Anglaterra, ha estat presentat en un article al ‘Journal of Hypertension’ i pot fer que es puguin tractar ràpidament entre un 5% i un 10% dels casos d’aquest problema de salut.

La culminació de 60 anys de recerca

Amb aquest avenç, es posa a fi a un problema que feia 60 anys que feia anar de corcoll els metges. La majoria de casos d’hipertensió són per causes desconegudes i requereixen medicació de per vida, però hi ha una part significativa dels pacients que en pateixen a causa d’una mutació genètica a les glàndules adrenals que provoca un excés de producció d’aldosterona. Aquesta hormona fa que el cos retingui massa sal, fent pujar la pressió sanguínia. En aquests casos, a més, la medicació no és efectiva, de manera que els afectts tenen un risc més elevat d’infarts i embòlies.

Els infarts són un dels accidents cardiovasculars que es podrien evitar eliminant una sola proteïna | Marco Verch / Flickr
Els infarts són un dels efectes habituals de la hipertensió | Marco Verch / Flickr

Uns petits nòduls, la prova definitiva

La mutació, però, fa que les glàndules tinguin uns petits nòduls que permeten identificar el problema… si es poden detectar, és clar. Fins ara, l’única manera era examinar-les amb un catèter, un procediment difícil, que no sempre té èxit i que no està disponible a tots els hospitals. Els autors d’aquest darrer estudi, però, han desenvolupat un nou tipus de tomografia computeritzada (TAC) que pot permetre veure els nòduls i diagnosticar fàcilment la causa de la hipertensió.

A les proves d’aquesta tècnica hi van participar 128 persones que havien estat diagnosticades d’hipertensió causada per l’aldosterona. En dos terços dels casos, aquestes secrecions provenien de nòduls benignes a una de les glàndules adrenals que podien ser extirpats de manera segura. El nou escàner es basa en l’ús de metomidat, un tint radioactiu de curta durada que només s’enganxa als nòduls que produeixen aldosterona.

medicament pastilla
Un cop detectats els nòduls, una petita operació fins i tot pot permetre als pacients deixar de medicar-se per la hipertensió | freeimageslive.co.uk

Una gran esperança de curació

Els resultats van mostrar que la tècnica té una fiabilitat tan alta com la de les proves amb catèter però és molt més ràpida i molt menys dolorosa i, a més, permet saber en gran mesura quins pacients es curaran completament de la hipertensió si els nòduls s’eliminen, permetent-los, fins i tot, deixar la medicació.

Així, sembla que el treball de molts investigadors mèdics al llarg de dècades finalment ha donat resultat i moltíssimes persones, que fins ara patien un mal incurable i que posava en perill la seva vida, podrien lliurar-se’n d’una manera relativament ràpida i fàcil.

Més notícies
Iogurt amb muesli i mores | Pixabay
Un iogurt al dia pot ajudar a controlar la pressió sanguínia
Incloure'l a la dieta podria reduir la causa principal de problemes cardiovasculars
| Wikimedia Commons
Un petit exercici pot ajudar a no marejar-te quan t’aixeques
Aquest problema, anomenat hipotensió ortostàtica, és força comú, i un estudi ha trobat una manera d'evitar-lo
Passar massa hores asseguts a la feina té efectes molt perjudicials per a la nostra salut
Troben com compensar els efectes perjudicials de passar massa hores assegut
Un equip de metges nord-americans afirma que caminar cinc minuts cada mitja hora té efectes molt positius
El cafè pot tenir un paper important a l'hora de reduir la incidència de la diabetis tipus 2 en persones que han patit diabetis gestacional | Maxpixel
Prendre cafè després de l’embaràs redueix el risc de diabetis tipus 2
Un nou estudi analitza a fons la diabetis gestacional i els seus efectes

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa