MonPlaneta
Eliminar una proteïna pot reduir molt les malalties cardiovasculars
  • CA

Esborrar una proteïna d’una de les nostres cèl·lules immunològiques podria reduir molt els accidents cardiovasculars. Segons un estudi publicat a ‘Nature Cardiovascular Reserach’ i que exposa el resultat d’experiments amb ratolins, aquestes cèl·lules, quan són plenes de greix, poden estrènyer els vasos sanguinis i, amb aquest procediment, deixarien de fer-ho, prevenint accidents com ara infarts o embòlies.

Una part importantíssima de les nostres defenses

Els macròfags són uns glòbuls blancs d’una mida molt gran que viatgen a través del cos netejant-lo de deixalles perilloses. En el cas de persones que pateixen arterioesclerosi, però, és a dir, dipòsits de greix i inflamació dels vasos sanguinis, aquestes mateixes cèl·lules poden resultar un problema. Ingereixen l’excés de greix a les parets de les artèries, sí, però això fa que s’inflin i es tornin esponges, i els macròfags esponjosos produeixen inflamació de les artèries i poden alliberar coàguls que poden dur a infarts, embòlies o ictus a altes parts del cos.

Macròfags
Els macròfags són molt importants per a les nostres defenses però, en algun casos, poden resultar problemàtics

Un simple canvi en com expressen una proteïna, però, podria evitar tot això. Aquesta proteïna, coneguda amb el nom de TRPM2, és activada per la inflamació i avisa els macròfags perquè comencin a alimentar-se de greix. Com que la inflamació dels vasos sanguinis és una de les causes principals d’arterioesclerosi, aquesta proteïna s’activa sovint i augmenta l’activitat dels macròfags, que s’acaben tornant esponjosos i, per tant, més perillosos per a la salut, creant un cicle al voltant de la malaltia.

Una possible teràpia

Els investigadors han aconseguit aturar-lo, però, si més no en ratolins. Eliminar el gen que codifica la produccio de TRPM2 en aquests animals no sembla, segons els resultats, que els causi cap mal. En canvi, l’arterioesclerosi que pateixen veu reduïda la seva severitat. Així doncs, gràcies a aquest descobriment, es podria haver obert una porta a investigar com es produeix aquest procés en humans i si l’eliminació de la TRPM2 en les persones que pateixen la malaltia també té el mateix efecte de reduir el risc d’accidents cardiovasculars.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa