Les persones amb insomni no només tenen una esperança de vida més baixa sinó que, a més, tenen fins un 69% més de risc de patir un atac de cor que la mitjana de la població, un risc especialment rellevant en el cas de les dones, que pateixen més de problemes per dormir. La setmana passada, dos estudis presentats a la conferència anual del Col·legi Americà de Cardiòlegs van mostrar un cop més com la durada i la qualitat del son tenen una influència molt gran en la salut de les persones.
Un estudi sobre les hores dormides
El primer estudi va ser elaborat per un equip internacional d’investigadors i va buscar la relació entre l’insomni i els atacs de cor en dades obtingudes de més d’un milió d’adults de 52 anys de mitjana i de sis països diferents. Es van considerar persones amb insomni aquelles que tenien, com a mínim, un d’aquests símptomes: dificultat per adormir-se, dificultat per dormir de seguit o despertar-se massa aviat al matí. Uns símptomes que, a més, havien d’haver experimentat com a mínim tres cops a la setmana durant com a mínim nou mesos.

Durant els nou anys de dades que es van revisar, les persones que dormien habitualment 5 o menys hores tenien un 56% més de probabilitats de patir un infart que els qui dormien les vuit hores recomanades, independentment de l’edat o el gènere. Una dada que torna a posar de manifest com d’important és el descans, i especialment el son, per a la salut.
El segon treball, sobre la qualitat del son
Pel que fa al segon estudi, més centrat en la qualitat del son que no pas en la durada, les conclusions afirmen que tenir uns bons hàbits pot tenir beneficis per al cor però també per a la salut en general i fins i tot per a l’esperança de vida. De fet, les dades amb què ha treballat apunten que un 8% de les morts per qualsevol causa es podrien relacionar amb mals patrons de son i que les persones amb una qualitat del son més bona viuen entre 4,7 anys més, en el cas dels homes, i 2,4 anys més, en el cas de les dones.