MonPlaneta
Els virus poden modificar el cicle del carboni en un món cada cop més càlid

En un món que cada cop és més càlid, els virus podrien jugar un paper molt important en la modificació del cicle del carboni. Els efectes de l’activitat humana en el clima de la Terra poden, com és lògic, alterar l’activitat dels ecosistemes microbians, que són una part molt important de la manera com el carboni es mou pel planeta, i és per això que, en un article publicat a ‘FEMS Microbiology Ecology’, un equip d’investigadors hi ha posat el focus, concretament en el paper dels virus.

Un camp molt desconegut però molt important

La majoria de virus que existeixen són completament innocus per a nosaltres i n’hi ha que, fins i tot, tenen o poden tenir efectes beneficiosos. En el cas dels bacteris, molts d’ells són susceptibles a infeccions virals, i és justament aquesta interacció la que ha centrat aquesta recerca, mirant d’entendre com pot variar a causa de la pujada de les temperatures i, de retruc, com poden afectar aquests canvis als ecosistemes i al cicle del carboni.

Fags atacant un bacteri | Dr. Graham Beards
Virus atacant un bacteri | Dr. Graham Beards

Els resultats mostren com aquest camp és molt desconegut i que cal omplir aquests buits per acabar d’entendre i predir els efectes del canvi climàtic als ecosistemes. En aquest sentit, l’article proposa un full de ruta per veure les moltes maneres com els virus poden modificar els efectes de l’escalfament en les comunitats microbianes, un factor que s’hauria d’incorporar als models existents per poder predir millor com canviaran els ecosistemes a causa del canvi climàtic.

Els microorganismes tenen un paper clau

Els microorganismes tenen un paper molt important als ecosistemes ja que controlen el flux de l’energia i la matèria a través de la respiració, la fotosíntesi i la descomposició, processos on el carboni és un element central. A dia d’avui, el canvi climàtic ja està canviant el funcionament dels ecosistemes ja que modifica les relacions a la cadena tròfica dels microbis, però no hi ha prou informació sobre el paper que hi juguen els virus.

Les torberes de l'Amazones són una enorme reserva de carboni que corre perill no només de deixar de captar-ne sinó també d'alliberar-ne | Wikimedia Commons
Les torberes de l’Amazones són una enorme reserva de carboni que corre perill no només de deixar de captar-ne sinó també d’alliberar-ne | Wikimedia Commons

És per això que s’ha mirat de veure quins són els impactes potencials del canvi climàtic i l’esclafament global en els virus i com això pot modificar la manera com entenem la resposta dels ecosistemes. La pujada de les temperatures pot afectar diverses etapes del cicle d’infecció viral i també les dinàmiques entre el virus i l’hoste, però no obstant això és un camp molt poc conegut.

Els virus poden inclinar la balança del carboni

Tenint en compte l’omnipresència dels virus, això és un problema important ja que ens impedeix conèixer bé com funciona el flux de l’energia i la matèria. Els models preliminars d’aquest estudi, de fet, mostren com els virus podrien inclinar la balança del cicle natural del carboni, fent que alguns ecosistemes considerats emissors nets passessin a ser embornals. Aquest fet, doncs, o també que passés el contrari, són factors que caldria tenir en compte perquè poden canviar moltíssim com esperem que responguin els ecosistemes als efectes del canvi climàtic.

Més notícies
L'augment del CO2 atmosfèric alimenta la fotosíntesi i la producció biològica de les plantes i el plàncton | ACN
La fotosíntesi pot frenar l’escalfament global gràcies al carboni
No l'aturarà, però s'ha comprovat que ja ho va fer en el passat gràcies a l'acció fertilitzadora del CO2
Llacs de termokarst al Canadà
L’escalfament global més enllà de les emissions humanes
La pujada de les temperatures que hem provocat està posant en marxa processos naturals que han alterat enormement el clima del planeta al llarg de la seva història
L'oceà Pacífic vist des de l'Estació Espacial Internacional | NASA
El carboni oceànic, el factor que pot disparar el canvi climàtic
L'UNESCO fa una crida a mantenir el que anomena "serveix oceànics claus" per evitar una catàstrofe
Els cocolitòfors són microscòpics però tenen un paper essencial al cicle del carboni | UAB
Un estudi català millora la comprensió de com capturen CO2 els oceans
La UAB demostra el paper d'un grup de fitoplàncton en la regulació del diòxid de carboni atmosfèric

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa