MonPlaneta
Un estudi català millora la comprensió de com capturen CO2 els oceans

Un estudi amb lideratge català ha fet una gran aportació en l’estudi de com capturen CO2 de l’atmosfera els oceans. Un equip de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), al capdavant de grups de diverses universitats del món, ha demostrat quin és el paper d’un grup de fitoplàncton en la regulació del diòxid de carboni, demostrant la seva importància i aprofundint en la comprensió d’aquest procés. Els resultats de la seva recerca han estat publicats a ‘Nature Communications’.

L’oceà és un enorme embornal de carboni

Des de la Revolució Industrial, els oceans han eliminat aproximadament un terç del CO2 d’origen humà i són un dels principals embornals de CO2 antropogènic, a més del dipòsit més gran de carboni fàcilment intercanviable amb l’atmosfera. Comprendre com funciona l’intercanvi de carboni entre oceà i atmosfera, doncs, és clau per projectar els futurs efectes del CO2 en el canvi climàtic, l’acidificació dels oceans, els organismes marins i les societats humanes.

Cocolitòfors
Diversos exemplars de cocolitòfors, d’espècies diferents amb les seves closques de carbonat de calci

Un sol grup de plàncton fa el 90% de la feina

Aquesta recerca ha descobert que l’intercanvi està modulat principalment per un sol grup de plàncton fotosintetitzador, els cocolitòfors. Uns organismes microscòpics que viuen a la part de l’oceà il·luminada pel sol i que formen plaques de carbonat de calci, visibles a indrets com els penya-segats blancs de Dover. Aquestes algues diminutes són la base de la xarxa tròfica aquàtica i regulen els nivells de CO2 atmosfèric amb la calcificació i la fotosíntesi.

L’estudi afirma que aquests organismes representen el 90% de la producció total de CaCO3 a l’oceà superficial i, per tant, tenen un paper clau en el control de la química oceànica i el CO2. Així doncs, els altres dos principals calcificadors planctònics, el zooplàncton i els foraminífers, hi tenen un paper secundari.

L'oceà Pacífic | Alec Perkins (CC)
L’oceà Pacífic | Alec Perkins (CC)

Un descobriment que revela un procés molt complex

En comptes d’enfonsar-se a l’oceà profund, però, aquest CaCO3 es dissol a prop de la superfície, on s’intercanvia fàcilment amb l’atmosfera i on penetra la llum solar. Això explica la discrepància entre les estimacions prèvies de producció que es feien amb observacions per satèl·lit i els models biogeoquímics i les estimacions d’enfonsament de partícules procedents de trampes de sediments poc profundes.

Així, els processos que impulsen la dissolució del CaCO2 són clau per comprendre el paper dels calcificadors planctònics a la regulació del CO2 atmosfèric perquè, a més dissolució, més capacitat de l’aigua per retenir CO2. Per tot plegat, sembla que l’intercanvi de carboni entre l’oceà i l’atmosfera és molt més complicat del que pensàvem. Fins que no el comprenguem millor, serà difícil predir l’absorció de carboni en el futur.

Més notícies
Pedra de magnesita, (MgCO3)
Emmagatzemar diòxid de carboni en forma de roques, una nova esperança per al futur
Un equip de científics ha aconseguit accelerar la formació de magnesita a temperatura ambient, obrint una nova possibilitat per eliminar l'excés de CO2 de l'atmosfera
Les balenes, a més d'un element molt important dels ecosistemes marins, són grans embornals de carboni | Ashala Taylor / Flickr (CC BY-NC 2.0)
Les balenes poden tenir un paper important en frenar el canvi climàtic
Un nou estudi les defineix com un enorme embornal de carboni
Llacs de termokarst al Canadà
L’escalfament global més enllà de les emissions humanes
La pujada de les temperatures que hem provocat està posant en marxa processos naturals que han alterat enormement el clima del planeta al llarg de la seva història
Calculen el total de carboni que hi ha al nostre planeta
Més del 99% es troba sota els nostres peus i el responsable de l'escalfament global és només una fracció minúscula

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa