MonPlaneta
La vida marina s’encamina cap a una extinció massiva
  • CA

Els animals marins podrien morir a un ritme només vist a les extincions més grans de la història si els oceans continuen escalfant-se i perdent oxigen al ritme que ho estan fent. Aquesta és la conclusió a què ha arribat un estudi, publicat a la revista ‘Science’ i que apunta que, si no reduïm les emissions de gasos d’efecte hivernacle i controlem l’escalfament global, la majoria d’animals que viuen als mars i oceans del planeta podrien desaparèixer.

Segons el treball, liderat per investigadors de la Universitat de Princeton (Estats Units), una gran part de les criatures que habiten els oceans podrien trobar-se en unes condicions massa càlides i amb massa poc oxigen com per sobreviure, i el número d’elles que desapareixerien augmenta juntament amb la temperatura.

Erupció del volcà Stromboli | Wikimedia Commons
Fa 250 milions d’anys, una sèrie d’erupcions volcàniques van refredar el planeta i després el van escalfar, provocant l’extinció de la majoria d’éssers vius de la Terra | Wikimedia Commons

Creant les condicions per a un cataclisme

Els científics han recuperat els coneixements adquirits en l’estudi de les extincions massives prèvies i els han aplicat a models actuals per elaborar projeccions. La referència més important és la que es va produir a finals del període Permià, fa uns 252 milions d’anys. En aquell esdeveniment, més de dos terços de tota la vida marina del planeta va desaparèixer. I la causa, segons sembla, va ser la pujada de les temperatures.

En aplicar aquests models a les circumstàncies actuals i projectar diversos escenaris segons les emissions de gasos d’efecte hivernacle d’origen humà, el futur que prediuen és terrorífic: si no reduïm les emissions, la conseqüència lògica del procés en què ens trobem actualment és un col·lapse biològic de proporcions semblants a les grans extincions massives que ha patit el nostre planeta al llarg de la seva història.

Si les emissions continuen augmentant, de fet, l’any 2300 la situació podria haver arribat a un nivell similar al de l’extinció del Permià. Amb l’augment de les temperatures, la diversitat d’espècies s’aniria reduïnt als tròpics, alguns animals migrarien massivament cap a latituds més altes i les espècies d’aigües fredes, és a dir, les dels pols, desapareixerien juntament amb el seu hàbitat.

Energica eòlica | Pikist
L’expansió de les renovables encara és a temps de canviar les projeccions sobre el destí de les espècies marines | Pikist

Encara podem canviar el curs

La situació, però, no és inevitable: segons el mateix treball, si es compleixen els objectius marcats als Acords de París, la situació serà molt millor i s’evitaran la majoria d’extincions, per bé que no totes. No deixa de ser alarmant, però, que un dels possibles cursos dels esdeveniments que hem posat en marxa els humans sigui comparable a les catàstrofes biològiques més grans que ha viscut mai el nostre planeta.

Les properes dècades, conclouen els investigadors, seran determinants per veure si realment estem provocant una extinció massiva. Tot dependrà del que fem, de si tant les persones com especialment els governs fem tot el possible per aturar aquest descens als inferns a què estem duent la biodiversitat del planeta. La manera d’evitar aquest futur terrible és relativament senzilla: reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle. Tenim les eines a la mà i, tot i que sigui un canvi global de grans proporcions, aconseguir-ho és possible.

Més notícies
La desforestació per fer lloc a l'agricultura és un dels grans motors de degradació del sòl | Pixabay
L’agricultura ja ha degradat el 40% de la superfície de la Terra
Un informe de l'ONU assenyala l'agricultura com la principal responsable d'aquest procés insostenible
Les sangoneres podrien ser una manera fàcil de conèixer la distribució d'espècies animals en una zona determinada | Piqsels
Les sangoneres poden ajudar-nos molt en la conservació d’espècies en perill
Analitzar l'ADN que conté la seva sang pot permetre conèixer la presència i la distribució d'alguns animals
Pingüins del Cap | Pixabay
Un eixam d’abelles mata una seixantena de pingüins en perill d’extinció
S'estan investigant les causes d'aquests accident, que es considera un fet extraordinàriament rar
Aquest exemplar de Rhinolophus hilli és el primer que els humans han vist en quaranta anys | Jon Flanders
Redescobreixen una espècie de ratpenat que es creia extingida fa 40 anys
Se'n va trobar un sol exemplar a Ruanda, on té el seu hàbitat però on no se la veia des de 1981

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa