Una campanya científica, organitzada per la Universitat de Barcelona, viatjarà a Grenlàndia a buscar pistes sobre els processos i el desenvolupament del canvi climàtic a l’Àrtic. Es desenvoluparà en el marc del projecte NEOARCTIC, que lidera el professor Marc Oliva, del Departament de Geografia, i començarà el proper 26 de juny.

Escalfament global i patrons climàtics
L’objectiu principal dels investigadors, que treballaran al casquet glaciar de Grenlàndia i al nord de l’illa d’Ellesmere, al nord del Canadà, és estudiar si les tendències climàtiques que s’han observat els darrers temps a la zona, com l’augment de les temperatures i l’acceleració del desgel, formen part d’un patró que ja s’ha reproduït durant els darrers milers d’anys o si, al contrari, són efectes amplificats del canvi climàtic.
NEOARCTIC, “Reconstrucció de les oscil·lacions Neoglacials i la variabilitat climàtica a Grenlàndia i Islàndia”, és un projecte del ministeri espanyol d’Economia i Competitivitat que lidera el Departament de Geografia de la Universitat de Barcelona. La campanya d’aquest estiu té el suport del Vicerectorat de Recerca de la mateixa institució i hi participen investigadors no només d’allà sinó també del CSIC, el CREAF, la Universitat de Santiago de Compostel·la, la Universitat de Valladolid, el Centre Europeu de Recerca i Ensenyament de Geociències del Medi Ambient de França i la Universitat de Laval, al Quebec.

Objectius diversos
Els participants en aquesta campanya seran a l’Àrtic entre els mesos de juliol i agost, duent a terme tasques com ara reconstruir la variabilitat climàtica en aquelles regions del nord del planeta, estudiant els sediments del fons dels llacs. Així, podran determinar com han avançat i reculat les glaceres, responent als canvis en les condicions climàtiques.
Entre les tasques que hi duran a terme hi ha la de reconstruir la variabilitat climàtica dels darrers mil·lennis en aquestes regions septentrionals a partir de l’estudi dels sediments del fons dels llacs, i determinar els avenços i els retrocessos de les glaceres com a resposta a les condicions climàtiques canviants.
Un altre dels objectius de la campanya és entendre els canvis geoecològics que s’han produït als sòls, les aigües i la vegetació als marges que fa poc que s’han desglaçat al casquet de Grenlàndia. A dia d’avui, un 20% de l’illa no té gel i s’espera que aquesta superfície continuï augmentant a mesura que passin les dècades.