MonPlaneta
El 2021 es van batre rècords en quatre indicadors climàtics crítics
  • CA

Quatre indicadors climàtics crítics van arribar a nivells rècord el 2021, segons afirmen les Nacions Unides. Les concentracions de gasos d’efecte hivernacle, la pujada del nivell del mar i les temperatures i l’acidificació dels oceans van assolir, l’any passat, xifres que no s’havien registrat mai fins ara.

Segons l’informe d’Estat del Clima Global de l’Organització Meteorològica Mundial (WMO), aquestes dades tindran “ramificacions perjudicials i a llarg termini” tant pels humans com per a la natura. De fet en el segon cas, el document afirma que els fenòmens meteorològics extrems causats o intensificats pel canvi climàtic han causat milers de milions de dòlars en pèrdues i han provocat problemes en els subministraments de menjar i aigua a nivell global, uns efectes que encara es noten ara.

Secretari general de les Nacions Unides, Antonio Guterres
Secretari general de les Nacions Unides, Antonio Guterres

“El fracàs de la humanitat”

El Secretari General de les Nacions Unides, António Guterres, va afirmar que les conclusions de l’informe deixen clar “el fracàs de la humanitat abordant la disrupció del clima” i va tornar a cridar els governs mundials a eliminar ràpidament l’ús de combustibles fòssils. Una de les dades més importants, de fet, és que els set darrers anys han estat els més càlids des que hi ha registres, amb les temperatures de 2021 situant-se 1,11ºC per sobre dels nivells preindustrials.

És per això que Guterres demana que es facin avenços valents en la descarbonització per tal d’evitar els pitjors impactes del canvi climàtic i aconseguir limitar l’escalfament a 1,5ºC, tal com es va establir als Acords de París de 2015. Les xifres rècord d’emissions de CO2, metà i òxid de nitrogen, a més, són especialment greus tenint en compte que el 2020 la pandèmia va produir reduccions mai vistes d’aquests gasos.

Un cartell avisa als conductors que entren a la Zona de Baixes Emissions de Barcelona a la sortida 5 de la Ronda de Dalt | ACN
Un cartell avisa als conductors que entren a la Zona de Baixes Emissions de Barcelona a la sortida 5 de la Ronda de Dalt | ACN

El CO2 continua descontrolat

Pel que fa al diòxid de carboni, les concentracions van arribar a 413,2 parts per milió, un 149% de la que hi havia abans de la Revolució Industrial. La tendència, a més, és a l’alça. De tot aquest CO2, una quarta part és absorbida pels oceans, fent que els primers 2.000 metres d’aigua dels oceans s’hagin escalfat fins a xifres rècord, un impacte que l’informe considera “irreversible” durant els propers centenars o milers d’anys.

Aquesta presència de CO2 a l’aigua, a més, contribueix a l’acidificació, que amenaça els ecosistemes marins així com també les àrees costaneres i les indústries alimentària i turística, que en depenen. De fet, la WMO aforma que l’acidesa dels oceans és la més alta dels darrers, com a mínim, 26.000 anys.

Els crancs són uns dels principals afectats per l’acidificació dels oceans

La pujada del nivell del mar i la fosa del gel

A tot això, és clar, s’hi ha de sumar la pujada del nivell del mar, que va tornar a batre rècords i duu des de 2013 augmentant una mitjana de 4,5mm cada any, amenaçant centenars de milions de persones que viuen als atols, illes i costes d’arreu del món i que, per si fos poc, s’han d’enfrontar a inundacions i tempestes cada cop més fortes i habituals.

En aquest sentit, les masses de gel de la Terra van patir especialment durant 2021: amb capa de gel de Grenlàndia com una de les principals afectades però no pas l’única. Arreu del món, les glaceres són la principal font d’aigua de boca d’uns 2.000 milions de persones, i és molt possible que hagin arribat al punt de no retorn.

A tot plegat, a més, s’hi ha d’afegir que 2021 ni tan sols va ser l’any més alt que es recorda a nivell mundial, ja que tant 2020 com 2016 ho van ser més. Tot i això, que es torni a superar el rècord és només qüestió de temps.

Més notícies
El canvi climàtic canviarà els aliments més consumits en el futur
Sis aliments que l’escalfament global podria fer més habituals
El canvi climàtic requereix trobar productes més resilients, sostenibles i amb una densitat nutritiva més alta
La calor serà un problema cada vegada més gran si no es prenen mesures immediatament | Piqsels
50% de probabilitats de superar els 1,5ºC d’escalfament abans de 2026
L'Organització Meteorològica Mundial afirma que som a punt de traspassar aquesta barrera crítica
Estimació de l'escalfament global el 2085 | NASA
La quantitat de calor que la Terra reté a l’atmosfera s’ha duplicat en només quinze anys
Els experts alerten que això ja està tenint conseqüències greus a molts nivells
Ciutadans indis en un punt de recollida d'aigua potable a Nova Delhi durant l'onada de calor d'abril-maig de 2022 | Europa Press
El nord de l’Índia viu la pitjor onada de calor de la seva història
Les màximes arriben als 47ºC i el govern del país ha declarat l'estat d'alerta

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa