MonPlaneta
Esbrinen per què els víkings van abandonar Grenlàndia després de 400 anys
  • CA

Un equip d’investigadors, liderats per la Universitat de Massachusetts – Amherst, als Estats Units, creu que ha esbrinat un dels grans misteris de la història de la Baixa Edat Mitjana: per què els víkings, que van colonitzar Grenlàndia l’any 985, la van abandonar al cap de 400 anys, a principis del segle XV. Tot i que es pensava que havien acabat marxant pel fred, aquest nou estudi, publicat a ‘Science Advances’, afirma que, en realitat, van ser les sequeres.

Una llarga història

Els víkings van arribar a Grenlàndia a finals del segle X, i van modificar el paisatge per crear pastures pels seus ramats. El seu poblat, situat a l’est de l’illa, va sobreviure durant quatre segles i va arribar a tenir 2.000 habitants però, al segle XV, va ser abandonat. El fet que això coincidís amb l’inici de la Petita Edat de Gel va fer que els científics, durant molt de temps, s’inclinessin per l’opció més evident, ja que a l’Atlàntic Nord el fred es devia haver tornat insuportable, a més de dificultar enormement l’agricultura.

L’extracció d’una mostra de 2.000 anys de sediments va permetre resoldre, per fi, el misteri de la desaparició dels víkings de Grenlàndia

Recollint proves del clima passat

No obstant això, no es tenien dades que ho demostressin. Fins i tot les columnes de gel extretes per conèixer l’evolució del clima a l’illa eren de punts molt llunyans d’aquell antic poblat i, a més, a una altitud més superior. Així doncs, es va haver d’obtenir mostres d’un llac proper, on es van estudiar els sediments, obtenint una mostra contínua del clima durant els darrers 2.000 anys. Gràcies a això, van poder descobrir la veritat.

Amb dues variables diferents, es va poder reconstruir tant l’evolució de la temperatura com la de l’humitat, per tal de saber quin efecte podrien haver tingut en les pastures. Els resultats van sorprendre els investigadors: tot i que la temperatura pràcticament no va canviar durant els 400 anys de colonització víking de l’ikka, el clima es va anar tornant cada vegada més i més sec. En aquestes condicions, només hauria fet falta una sequera especialment severa perquè, a principis del segle XV, els escandinaus decidissin abandonar per sempre aquesta illa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa