MonPlaneta
La Unió Europea bat el seu rècord de producció solar i eòlica
  • CA

Les energies solar i eòlica han suposat el 24% de la generació elèctrica de la Unió Europea d’ençà que Rússia va iniciar la crisi del gas amb la seva invasió d’Ucraïna. Així ho afirma un informe d’E3G i Ember que, a més, posa de manifest com aquest impuls de les renovables ha ajudat la UE a combatre una inflació que sembla desbocada.

Un estalvi de 100.000 milions d’euros en mig any

Segons el document, el creixement de la generació d’energia renovable ha estalviat als 27 estats membres de la Unió 100.000 milions d’euros en importació de gas entre els mesos de març i setembre, una xifra que puja 11.000 milions més si es compara amb el mateix període de l’any passat. Tot plegat en un moment on Europa mira de deslliurar-se de la dependència del gas rus, que el Kremlin fa servir per condicionar la política de la UE davant la guerra a Ucraïna ja que, el 2020, suposava un 41% de les importacions totals de gas a Europa.

Les fuites dels gasoductes Nord Stream al Bàltic afecten l'escalfament global | Europa Press
Les fuites dels gasoductes Nord Stream al Bàltic, fruit d’una acció de sabotatge l’autoria de la qual encara és motiu de discussió | Europa Press

Polònia i l’estat espanyol, al capdavant

D’ençà que de la reactivació del conflicte a Ucraïna, 19 dels 27 estats membres de la Unió Europea han assolit uns nivells rècords de generació d’energia solar i eòlica. Entre els mesos de març i setembre, aquestes dues fonts renovables han donat 345 TWh d’electricitat, un 13% més que en el mateix període de l’any passat. Si les sequeres no haguessin fet baixar la producció hidroelèctrica en un 21%, les xifres encara serien més espectaculars.

En percentatges l’augment més gran ha estat el de Polònia, amb un 48,5% anual, però l’estat espanyol és el que ha crescut més en generació absoluta, en xifres que se situen en els 7,4 TWh. En aquest carrer cas, l’augment de generació renovable ha suposat un estalvi de 1.700 milions d’euros en importacions de gas.

Coberta solar al centre sociosanitari El Carme (Barcelona) | AMB
La generació d’energia solar s’ha disparat, ajudant a reduir la dependència del gas rus | AMB

Molt camí per recórrer

No obstant això, l’informe també destaca que queda molt camí per recórrer abans no s’aprofiti tot el potencial renovable de la Unió Europea. De fet, els combustibles fòssils encara han suposat un 20% del ‘mix’ elèctric comunitari en el mateix període, amb un cost total que supera els 82.000 milions d’euros. És per això, en part, que el preu de l’energia a Europa continua sent elevat.

Les restriccions russes al gas han suposat, segons el document, “els xocs inflacionaris més grans a Europa des de la Segona Guerra Mundial” superant, fins i tot, els de les crisis del petroli dels anys 70. El passat mes de setembre, el cost de l’energia havia pujat un 40,8% en només un any, cosa que suposa el 36% de la inflació total de la Unió Europea.

Més notícies
Un possible model de central d'energia solar a l'espai
Europa es planteja una gran inversió en generar energia solar a l’espai
Per fer-ho caldria augmentar 200 vegades la capacitat de posar carregaments en òrbita
La instal·lació de renovables va ràpid però “molt menys” del que cal
L'Agència Internacional de l'Energia adverteix que cal accelerar molt més la transició si es volen complir els objectius climàtics
Frans Timmermans | Wikimedia Commons
Europa inverteix mil milions d’euros en innovació en la descarbonització
Un dels projectes seleccionats és la planta de tractament de residus al Morell
La instal·lació d'energies renovables arreu del món ha aconseguit una fita que, fins fa poc, semblava impensable | ACN
Les energies solar i eòlica arriben al 10% de la generació elèctrica global
La xifra es va assolir el 2021 i va fer que la suma de totes les renovables suposés el 38%

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa