MonPlaneta
Europa inverteix mil milions d’euros en innovació en la descarbonització
  • CA

La Unió Europea invertirà més de 1.100 milions d’euros en set projectes d’innovació a gran escala. Aquestes subvencions finançaran diverses iniciatives destinades a la comercialització de tecnologies capdavanteres en sectors que empren molta energia i també en els sectors de l’hidrogen, de la captura, ús i emmagatzematge de diòxid de carboni, i de les energies renovables. Els projectes seleccionats es duran a terme a Bèlgica, Finlàndia, França, Itàlia, Noruega, Països Baixos, Suècia i l’estat espanyol, amb un projecte a Catalunya.

El vicepresident executiu de la Comissió Europea, Frans Timmermans, ha declarat que la innovació “és fonamental” per tal d’aconseguir les solucions que seran necessàries durant els propers pocs anys “perquè l’objectiu d’1,5 graus continuï a l’abast”. Així, ha explicat Timmermans, a més “d’una forta reducció de les emissions” també cal la innovació per tal d’aconseguir una altra via “cap al compliment de l’Acord de París”. En aquest sentit, el vicepresident de la CE ha qualificat la precisió presa aquest dimarts de “suport concret a projectes de tecnologies netes” a tots els estats membres i ha assegurat que permetran “expandir tecnologies revolucionàries” que ens permetran continuar i fins i tot accelerar “la transició vers la neutralitat climàtica”. Aquest paquet de mesures, ha dit, anomenat “Objectiu 55”, es proposa ampliar el Fons d’Innovació per tal que els projectes i les idees més noves del marc europeu “puguin encapçalar la cursa mundial de la innovació en matèria de clima”.

La trobada de la trobada institucional de l'IRTA amb les autoritats del Camp de Tarragona a les instal·lacions de Mas Bové, al Morell | ACN
Foto de la trobada institucional de l’IRTA amb les autoritats del Camp de Tarragona a les instal·lacions de Mas Bové, al Morell | ACN

Els set projectesseleccionats per obtenir finançament formen part de la primera convocatòria del Fons d’Innovació per a projectes a gran escala, amb costos de capital totals superiors a 7,5 milions d’euros. Van ser avaluats per experts independents, que en van examinar la capacitat de reduir emissions de gasos d’efecte hivernacle en comparació amb les tecnologies emprades actualment i també la seva capacitat d’innovar més enllà de la tecnologia actual, a més de comprovar que estiguessin prou avançats com per permetre’n la posada en pràctica ràpidament. Altres criteris de selecció van ser el potencial d’escalabilitat i la rendibilitat dels projectes.

Un dels set projectes és una planta de tractament de residus –o “ecoplanta”– al Morell (Tarragonès), una iniciativa de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària que vol elaborar biogàs i hidrogen verd gràcies al reciclatge dels purins, un dels principals residus resultants de les activitats ramaderes. S’espera que la planta entri en funcionament l’any vinent.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa