MonPlaneta
Europa es planteja una gran inversió en generar energia solar a l’espai
  • CA

Europa està pensant seriosament en l’energia solar a l’espai per augmentar la seva capacitat d’autoabastiment, segons va explicar fa poc el director general de l’Agència Espacial Europea (ESA), Josef Aschbacher. Per fer-ho, però, caldria augmentar unes 200 vegades la capacitat actual de dur carregaments a l’espai, un repte que sens dubte és enorme.

L’ESA ha encarregat informes

Tot plegat ve de la publicació per part de la mateixa ESA d’estudis tècnics i de cost-benefici sobre el desenvolupament d’aquesta tecnologia, que sembla de ciència-ficció però que ha estat valorada per diversos països del món. De fet, durant els darrers anys fins i tot s’han pogut veure algunes proves de concepte de com funcionaria un sistema d’aquest tipus.

Aschbacher és un dels defensors d’aquesta font d’energia, i el proper mes de novembre presentarà el seu Programa Solaris al Consell de l’ESA, que decideix les prioritats i els pressupostos de l’agència. Si s’aprovés, el desenvolupament europeu d’aquesta tecnologia començaria l’any 2025.

Patrick Child (esquerra) i Josef Aschbacher (dreta) | Agència Espacial Europea
Patrick Child (esquerra) i Josef Aschbacher (dreta) | Agència Espacial Europea

Una promesa carregada d’inconvenients

La idea és força senzilla, aconseguir energia del Sol a través de satèl·lits i enviar-la a la Terra en forma de microones, on podrien ser captades i convertides en electricitat. Els avantatges són clars, ja que a l’espai no hi ha núvols ni nit i la incidència solar és molt major que no pas al nord d’Europa, i no obstant això els inconvenients també.

D’entrada, caldria desplegar dotzenes de satèl·lits enormes a 36.000km de la Terra, cadascun d’ells molt més pesant que l’Estació Espacial Internacional. Per dur tots els materials, a més, caldrien centenars i centenars de llançaments, una idea que, a dia d’avui, fa molt difícil que aquesta tecnologia es pugui aplicar de manera ràpida.

Una de les opcions, com apunta l’informe de l’empresa britànica Frazer-Nash, és fer servir els sistemes de transport que estaran operatius d’aquí poc, com el Starship de SpaceX, però fins i tot així caldria que la capacitat de transport fos 200 vegades major que l’actual per tenir el sistema d’energia solar espacial a punt en un termini relativament curt. El mateix propietari de SpaceX, de fet, Elon Musk, ha descartat diverses vegades aquesta idea com “la cosa més estúpida del món”, preferint l’energia solar instal·lada a la Terra.

Elon Musk | Wikimedia Commons
Elon Musk ha estat un dels qui més ha criticat la idea de l’energia solar a l’espai | Wikimedia Commons

Elon Musk, entre els principals detractors

L’excèntric i polèmic Musk, però, no és l’únic que s’hi oposa. Les pèrdues en la transmissió, en forma d’escalfor, els costos… tot són, a dia d’avui, grans inconvenients per a l’energia solar a l’espai que, a més, resultaria enormement més cara que qualsevol altre tipus d’energia generat a la Terra.

Els informes de què disposa l’ESA, a més, tampoc no apunten a cap manera d’evitar aquests preus enormes. És probable que, en algun moment, el humans obtinguem energia de l’espai, i és una bona idea estudiar-ho, però la idea de veure-ho implementat, si més no en el temps de les nostres vides, sembla simplement impossible.

Més notícies
Aquestes plaques semitransparents podrien ser l'inici d'una revolució en l'energia fotovoltaica | Universitat de Michigan
Cobrir les finestres amb plaques solars transparents és una mica més a prop
Aquesta tecnologia podria suposar un salt enorme en la generació d'energia fotovoltaica
Les primeres plaques solars instal·lades a llars, naus industrials i edificis públics esgotaran la seva vida útil d'aquí a ben pocs anys, i el seu reciclatge pot ser l'inici d'un nou sector econòmic
Reciclar plaques solars serà un negoci multimilionari d’aquí a pocs anys
Reaprofitar-ne els materials serà cada cop més fàcil i més rendible
Les veles solars difractives poden ser una de les tecnologies més importants pel futur de l'exploració espacial | MacKenzi Martin
La NASA invertirà en desenvolupar veles solars per a les seves naus
Ha donat finançament a un projecte que mirarà de fer servir aquesta energia en l'exploració de l'espai
Primer llançament del coet Falcon Heavy de SpaceX, l'antecessor del Super Heavy que està en fase de desenvolupament
SpaceX vol enviar 52 missions a l’espai aquest 2022
Si ho aconseguissin seria una xifra rècord però aixeca alguns recels sobre la seguretat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa