MonPlaneta
La instal·lació de renovables va ràpid però “molt menys” del que cal
  • CA

L’Agència Internacional de l’Energia (IEA) avisa que, tot i que enguany es batrà un rècord en la instal·lació d’energies renovables, encara serà “molt menys” de la que caldria per complir els objectius climàtics. En un informe publicat aquest dimecres, l’ens afirma que els 290GW de renovables que s’han posat en marxa enguany, tot i ser suficients per proveïr 200 milions de llars, no suposen el ritme que necessitem per arribar a les zero emissions el 2050.

Segons l’IEA, la capacitat de generació d’energia renovable augmentarà un 60% entre 2020 i 2026, una quantitat igual a la que, a dia d’avui, es genera sumant els combustibles fòssils i l’energia nuclear. Tot i això, si volem ser dins els límits d’augment de temperatura de la Terra, encara fa falta un esforç més gran.

Parc eòlic marí | Wikimedia Commons
Parc eòlic marí | Wikimedia Commons

A dia d’avui, recorda l’agència, el líder en creixement d’energies renovables és la Xina. S’espera que, el 2026, arribi als 1200GW d’energia generada gràcies al sol i el vent, quatre anys abans del que s’havia compromès a fer-ho. A altres països líders en emissions de gasos d’efecte hivernacle, com l’Índia, s’espera que el número d’instal·lacions d’energia renovable instal·lades enguany sigui el doble que la mitjana dels cinc anys anteriors. A Europa i als Estats Units també s’espera que la instal·lació de renovables s’acceleri “significativament”, afirma l’informe.

Aquestes dades són molt importants ja que la Xina, l’Índia, Europa i els Estats Units concentren el 80% de la capacitat de creixement global de les energies renovables, però tots sols no posaran remei a la crisi climàtica. Per arribar a la neutralitat, la velocitat d’instal·lació d’energies renovables s’ha de multiplicar per dos durant els propers cinc anys, segons l’IEA. A més, la demanda de biocombustibles s’hauria de multiplicar per quatre i la de calor renovable, per tres.

Macrocentral d'energia solar a Crimea (Rússia) | Activ Solar
Macrocentral d’energia solar a Crimea (Rússia) | Activ Solar

Tot plegat per complir els acords a què es va arribar a la cimera climàtica COP26 de Glasgow (Escòcia) que, malgrat els seus èxits i fracassos, va reafirmar el límit d’1,5ºC. Per complir-lo, caldria reduir les emissions globals de gasos d’efecte hivernacle en 27.000 milions de tones cada any entre 2022 i 2050. El problema és que les promeses, projectes i compromisos actuals dels països, si es complissin, només aconseguirien un 25% d’aquesta reducció. Així doncs, malgrat els avenços, la situació continua sense ser, ni de lluny, esperançadora.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa