MonPlaneta
Un nou instrument estudiarà la influència de la pols en el canvi climàtic
  • CA

Un nou instrument de l’Estació Espacial Internacional estudiarà la influència de la pols en el clima del nostre planeta. Desenvolupat per la NASA i llançat a l’espai aquest dijous passat el projecte Investigació de les Fonts de Pols Mineral de la Superfície de la Terra (EMIT, per les seves sigles en anglès) vol esbrinar d’una vegada si contribueix a l’escalfament o al refredament del món, ja que hi ha teories en tots dos sentits.

Una diferència de color

La pols és una força molt influent a l’atmosfera. Les petites partícules que s’aixequen de les zones àrides de la Terra, especialment dels deserts, depenen de molts factors que poden fer que el planeta s’escalfi i es refredi. El resultat total, però, continua sense conèixer-se. És per això que l’EMIT vol estudiar la pols des de l’espai.

Una de les raons principals d’aquest misteri és que la pols pot tenir colors diferents, entre el vermell fosc –que indica la presència de ferro– i el blanc, que indica que hi ha fang. Si aquestes darreres partícules reflecteixen la llum del sol, refredant el planeta, les fosques l’absorbeixen, escalfant-lo. Tenint en compte la situació actual de canvi climàtic, saber si la pols està ajudant-nos o perjudicant-nos pot ser un factor molt important.

Mesures per conèixer els efectes de la pols en molts fenòmens

L’EMIT farà servir un espectròmetre avançat per fer més de 1.000 milions de mesures durant el proper any i fer un mapa de la distribució i la composició de la pols a tot el planeta. Ho farà gràcies a la mesura de l’espectre de la llum reflectida des de la superfície de la Terra, que permetrà saber quina prové de materials foscos i quina de clars, ajudant a calcular l’efecte acumulat de la pols al planeta i també en quines regions l’escalfa i en quines el refreda.

Gràcies a aquestes dades es podran crear models climàtics més precisos i entendre com evolucionarà la temperatura de la Terra en el futur ja que, actualment, la quantitat i distribució de la pols que hi ha a l’atmosfera es coneix però es dóna per fet que és d’un color mitjà. A més, però, l’EMIT també ajudarà a estudiar altres fenòmens, com el paper de la pols en la distribució de nutrients per a les plantes i la seva influència en la formació de núvols, la qualitat de l’aire i la disponibilitat de l’aigua, ja que pot accelerar la fusió de la neu i les glaceres.

Més notícies
Un 'selfie' fet pel mòdul Insight| NASA
La missió InSight de la NASA s’acabarà aviat a causa de la pols marciana
El mòdul segurament no podrà continuar operant més enllà d'aquest estiu
Escampar pols de basalt als camps accelera la fixació del carboni i pot ser una ajuda importantíssima en la lluita contra el canvi climàtic | Universitat de Sheffield
Afegir pols de roca als conreus podria capturar milions de tones de CO2
Un estudi fet al Regne Unit afirma que accelerar l'absorció podria permetre assolir fàcilment la neutralitat en carboni
La pol·lució és responsable de milions de morts cada any i escurça l'esperança de vida
El 99% de la humanitat respira aire de mala qualitat, segons l’OMS
Els vehicles, les centrals tèrmiques, la indústria, l'agricultura i la pols del desert, entre els principals causants
Càlcul de l'escalfament global a nivell planetari | NASA
Un nou estudi escurça el temps disponible per aturar l’escalfament global
Ha tingut en compte totes les emissions que afecten la temperatura de la Terra

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa