L’Organització Mundial de la Salut afirma que el 99% de la població del món respira aire de mala qualitat. Després d’haver fet més estrictes els seus barems en aquest aspecte, fa mig any, la institució ha actualitzat les seves dades sobre una mostra significativa de més de 6.000 ciutats, pobles i viles de tot el planeta. La conclusió és clara: els vehicles, les centrals tèrmiques, la indústria, l’agricultura i la pols del desert, entre d’altres, fan que la immensa majoria d’aquests indrets no compleixin els requisits mínims.

Efectes en la salut
En molts d’aquests casos, a més, la contaminació conté partícules prou petites com per entrar als pulmons i passar al torrent sanguini, on pot causar malalties. La situació és especialment greu a l’est del Mediterrani, al sud-est asiàtic i a Àfrica, segons l’OMS. La seva responsable de medi ambient, canvi climàtic i salut, la doctora Maria Neira, considera “inacceptable” que, després d’una pandèmia, encara hi hagi set milions de morts anuals per aquesta causa i que, malgrat tot “massa inversions vagin a parar a un entorn contaminat en comptes d’aire net i saludable”.

Més contaminants
Una altra novetat de la base de dades és que, per primera vegada, no té en compte només les partícules PM2,5 i PM10 sinó, també, els diòxid de nitrogen, emès en cremar combustible i que és especialment present a les zones urbanes, on hi ha més vehicles. Entre els efectes que pot causar hi ha malalties com l’asma i símptomes com ara tos, esternuts i dificultats per respirar.

La mateixa solució de sempre
Així doncs, amb aquest canvi de barems de l’OMS, queda clar l’abast del problema de la contaminació de l’aire i la necessitat de prendre mesures per reduir-la enormement. La solució, però, és la mateixa que amb molts dels altres problemes que ens afecten: l’eliminació de l’ús de combustibles fòssils, amb l’electrificació del transport i l’expansió de les energies verdes, suposaria un canvi radical en aquest sentit. Una altra millora molt gran, a més, vindria de circularització de l’economia, incloent la reutilització i el reciclatge, que farien que molts menys residus acabessin cremant en incineradores.