MonPlaneta
La missió InSight de la NASA s’acabarà aviat a causa de la pols marciana
  • CA

El mòdul d’aterratge InSight de la NASA, que duu des de 2018 mostrant-nos els misteris de l’interior de Mart, acabarà aviat la seva missió a causa de la pols del planeta. Segons va informar la responsable adjunta del projecte, Kathya Zamora Garcia, en una conferència de premsa aquest passat dimarts, els panells solars cada cop generen menys energia i, per tant, les operacions no podren continuar més enllà de l’estiu.

Les plaques solars de l'InSight són completament roges de pols marciana | NASA
Les plaques solars de l’InSight són completament roges de pols marciana | NASA

Una retirada amb la missió complerta

Tot i els esforços fets des de la Terra, les cèl·lules solars del mòdul estan cada cop més plenes de pols i, quan arribi l’hivern, la situació serà encara pitjor, ja que la concentració de pols a l’atmosfera creix. Així doncs, la missió, que havia de durar com a mínim fins al desembre, haurà d’aturar-se abans d’hora, ja que no podrà generar prou energia com per continuar funcionant. No obstant això, els seus objectius primaris es van aconseguir entre 2019 i 2020.

El passat 7 de maig el mòdul es va posar en mode segur després d’una baixada de l’energia disponible. Aquesta resposta automàtica va fer que aturés totes les seves operacions excepte les essencials, i aquesta situació es podria repetir cada vegada més a mesura que passi el temps i els nivells de pols augmentin.

Ara mateix, el mòdul només pot aconseguir un 10% de l’energia que tenia disponible quan va aterrar a mart el novembre de 2018. En aquell moment produïa uns 5.000W/h cada dia, una quantitat d’electricitat suficient per fer funcionar un forn durant aproximadament una hora i tres quarts. Ara només produeix 500W/h al dia.

Aquesta imatge mostra la diferència de l'estat de les plaques solars i la seva generació d'energia al principi i al final de la missió InSight | NASA
Aquesta imatge mostra la diferència de l’estat de les plaques solars i la seva generació d’energia al principi i al final de la missió InSight | NASA

Una petita esperança

Una de les poques opcions que li queda al mòdul és que un dels remolins de vent que hi ha a Mart passi per damunt del mòdul i netegi un 25% les plaques, cosa que li permetria continuar funcionant. Tot i que de moment no ha passat, els científics mantenen l’esperança perquè, en els vehicles d’exploració Spirit i Opportunity, aquesta situació es va produir diverses vegades.

En qualsevol cas, els responsables de la missió no esperen tenir tanta sort aquesta vegada i s’estan centrant en aprofitar al màxim el temps que queda. Ben aviat, el braç robòtic del mòdul es posarà en posició de “retirada” i, a finals d’estiu, l’equip apagarà el sismòmetre, acabarà amb totes les operacions científiques i seguirà els nivells d’energia de la nau fins que, a finals d’any, s’acabi la missió. Tot i això, els seus operadors continuaran a l’aguait per si, en algun moment, l’aparell envia un missatge que signifiqui que pot tornar a funcionar.

Més notícies
Aquesta és una de les primeres plantes de la història que han estat cultivades en sòl de la Lluna | Communications Biology
Aconsegueixen cultivar plantes en sòl lunar
És la primera vegada que un vegetal del nostre planeta ha germinat i crescut en terra d'un altre cos celeste
El Zhurong fa un any que examina la superfície de Mart | Administració Espacial Nacional Xinesa
La Xina demostra que Mart tenia aigua fins molt més tard del que es creia
Un descobriment del Zhrurong obre la porta a l'existència de grans dipòsits sota la superfície que podrien ajudar a la colonització
El 'rover' Perseverance va captar aqueses imatges increïbles d'un eclipsi solar des de la superfície de Mart | NASA
La NASA grava en vídeo un eclipsi solar a Mart
Un dels seus satèl·lits va passar per davant de l'astre i el 'rover' Perseverance el va gravar en alta definició
El Rosalind Franklin durant les proves de funcionament que es van fer a la Terra | ESO/G. Hudepohl
La invasió d’Ucraïna atura el projecte russoeuropeu d’exploració de Mart
La col·laboració s'ha aturat i el llançament s'endarrerirà com a mínim dos anys

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa