MonPlaneta
Una turbina submarina al Japó genera tanta energia com una central tèrmica
  • CA

La turbina submarina Kairyu, un prototip enorme construit per l’empresa japonesa IHI Corp, ha aconseguit generar gairebé tanta electricitat com la que s’obtindria amb una central tèrmica però fent servir l’energia del mar, totalment renovable. Segons informa ‘Extreme Tech’, Kairyu ha estat instal·lada a més de 30 metres de profunditat i, gràcies a una línia d’ancoratge, pot moure’s lleugerament per augmentar la seva generació d’electricitat aprofitant la força del Corrent de Kuroshio, un dels corrents oceànics més forts del món.

Un reactor gegant al fons del mar

Essencialment, Kairyu sembla un reactor submarí, amb un fuselatge de més de 20 metres i amb una turbina d’una mida semblant a cada extrem. Totes dues turbines generen electricitat i també tenen sistemes de mesura i control connectats als seus rotors de 10 metres de llargada. Gràcies a una sèrie de cables que van cap a la costa, aquest enorme generador envia tota la seva electricitat a la xarxa de distribució japonesa.

El desplegament d'aquesta tecnologia és un procés complex i que en limita la viabilitat | IHI Corporation
El desplegament d’aquesta tecnologia és un procés complex i que en limita la viabilitat | IHI Corporation

Un potencial enorme

Tot i que de moment Kairyu només és un prototip, l’Organització per al Desenvolupament de Noves Tecnologies Energètiques i Industrials del Japó (NEDO), calcula que, si la tecnologia es desenvolupés de manera òptima, només amb el Corrent de Kuroshio es podrien arribar a generar 200GW d’electricitat, cosa que superaria la meitat de les necessitats energètiques totals del país.

Tota una revolució en un país que encara depèn excessivament de les importacions de combustibles fòssils que, si Kairyu continua demostrant el seu bon funcionament, podrien ser substituïdes per una flota de turbines submarines. La seva instal·lació, però, és un procediment molt complex, ja que cal trobar ubicacions que combinin una corrent d’aigua forta, facilitat de connexió a la xarxa elèctrica i una profunditat suficient per no posar ni posar-se en perill pel trànsit marítim.

Un llarg camí per recórrer

Tot plegat, és clar, fa que els costos es disparin i, per tant, en limita les possiiblitats d’implantació. No obstant això, els resultats obtinguts per aquest prototip són més que prometedors i suposen un nou avenç en la investigació d’una font d’energia, la del moviment de l’aigua del mar, que feia anys que havia quedat més aviat oblidada davant l’enorme expansió de les energies solar i eòlica a causa de la urgència cada vegada més gran de fer una transició ràpida a fonts renovables. Qui sap si, d’aquí poques dècades, l’energia dels corrents marins se sumarà a les altres amb un poder de generació sorprenentment gran.

Més notícies
Un vaixell contenidor de Maersk | Wikimedia Commons
El gegant del transport marítim Maersk ha encarregat vuit vaixells “verds”
Ara només ha d'aconseguir prou metanol com per fer-los funcionar, un requisit que ara mateix sembla problemàtic
La tecnologia es basa en el mateix principi que les ulleres de visió nocturna | UNSW Sydney
Un gran avenç facilita la captació d’energia solar a la nit
Una millora en la captura d'energia termal pot augmentar enormement la generació renovable d'electricitat
Una nova tecnologia pot ajudar a tenir energia solar fins i tot quan no toca el sol | Pxhere
Troben una manera d’emmagatzemar l’energia del sol fins a 18 anys
El desenvolupament d'aquesta tecnologia podria acabar amb un dels grans problemes de les renovables
L'investigador Felix Marske amb una mostra del nou material | Uni Halle / Marian Sorge
Un nou material pot millorar molt l’eficiència energètica dels edificis
Acumula calor durant les hores de sol i comença a alliberar-la quan les temperatures baixen

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa