MonPlaneta
Un gran avenç facilita la captació d’energia solar a la nit

Gràcies a un nou avenç en la tecnologia de captura termal, l’energia del sol podria captar-se fins i tot durant la nit. En un article publicat a la revista ‘ACS Photonics’, un equip de la Universitat de Nova Gal·les del Sud – Sydney, a Austràlia, explica com han demostrat l’efectivitat d’un aparell que pot convertir la calor infraroja en energia elèctrica, cosa que podria suposar un gran augment de la generació renovable en el futur.

Captar l’energia del sol que radia de la terra a l’espai

La radiació solar escalfa la superfície de la Terra durant el dia però, quan es fa de nit, tota aquesta energia radiant es va perdent. En aquest treball, els científics han provat un aparell anomenat díode termoradiant, una tecnologia molt semblant a la que es fa servir en les ulleres de visió nocturna, per generar electricitat. Un dispositiu que fa servir els mateixos principis de la termodinàmica, descoberts entre els segles XVIII i XIX.

Un díode termoradiant és un aparell molt petit i que aconsegueix generar energia a partir dels infraroigs | UNSW Sydney
Un díode termoradiant és un aparell molt petit i que aconsegueix generar energia a partir dels infraroigs | UNSW Sydney

Una demostració que obra tot un nou camp d’investigació

A partir d’aquests mateixos principis, la diferència de temperatura entre la superfície del nostre planeta i el fred de l’exterior pot ser emprat per generar electricitat. Tot i que l’energia que s’ha aconseguit generar amb aquest aparell és molt petita, equivalent a un 0,001% de la que s’obtindria d’una placa solar, haver demostrat que és possible fer-ho és un avenç que pot tenir una gran importància.

Tot i que normalment pensem en l’emissió de llum com en una acció que consumeix energia, en els infraroigs, on pràcticament tot emet energia radiant, ara s’ha demostrat que és possible obtenir-ne. Tot i que encara no hi ha materials prou eficients com per convertir els díodes termoradiants en una realitat quotidiana, cosa que podria revolucionar les societats humanes, el principi del seu funcionament ha estat demostrat i, a partir d’aquí, es pot anar millorant l’eficiència. Aquest és, precisament, el proper objectiu dels investigadors responsables d’aquest estudi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa