MonPlaneta
Troben una manera d’emmagatzemar l’energia del sol fins a 18 anys
  • CA

Un equip d’investigadors de la Universitat Tecnològica Chalmers (Suècia) afirma que ha trobat una manera de capturar l’energia del sol, emmagatzemar-la fins a 18 anys i alliberar-la quan sigui necessari. Aquest sistema, que podria posar remei a un dels problemes més grans de les energies renovables, canvia completament el concepte d’energia solar, basant-se en l’extracció de l’energia directament en forma de calor.

Un pas més en una tecnologia prometedora

En un article publicat a ‘Cell Reports Physical Science’, els enginyers, amb la col·laboració d’un equip de col·legues de Xangai, a la Xina, expliquen com la calor obtinguda del sol es pot convertir en electricitat connectant l’equip que havien desenvolupat fins ara a un generador termoelèctric. Com a primera utilitat, els investigadors proposen crear aparells electrònics autosuficients que facin servir l’energia emmagatzemada quan la necessitin.

Aquesta idea, desenvolupada i convertida en una realitat a gran escala, seria una revolució en la generació d’electricitat amb energia solar, ja que es podria fer servir independentment de l’hora del dia, la meteorologia, l’estació de l’any… A més, és clar, un sistema tancat que funciona sense cap tipus d’emissió de diòxid de carboni.

Aquest líquid és capaç d’emmagatzemar l’energia del sol per ser utilitzada més tard | Universitat Tecnològica Chalmers

Una molècula que guarda l’energia del sol

La base d’aquesta tecnologia és el sistema d’energia solar anomenat MOST, desenvolupat a la mateixa Universitat Tecnològica Chalmers. Per fer-ne un resum, tot plegat es basa en una molècula dissenyada expressament i que canvia de forma quan entra en contacte amb la llum solar. Combinant això amb un generador termoelèctric petit, es pot crear aquesta alternativa a les plaques solars.

La molècula va ser enviada, carregada d’energia solar, de Suècia fins a la Xina, on els investigadors van aconseguir, gràcies a un generaor especial, alliberar-la i convertir-la en electricitat. Així doncs, “el sol de Suècia” s’havia convertit en electricitat, pràcticament, a l’altra punta del món.

Amb una aparell tan petit com aquest, l’energia continguda a la molècula es pot transformar en electricitat | Universitat Tecnològica Chalmers

Un món d’aplicacions

El generador, a més, és un xip extraordinàriament prim, que podria integrar-se en qualsevol tipus d’aparells electrònics, com ara els teèfons mòbils. Si bé fins ara només s’ha aconseguit que generi petites quantitats d’electricitat, haver demostrat que és possible fer-ho és una prova que la idea funciona i que l’únic que cal és continuar desenvolupant-la. Això no vol dir, és clar, que la implementació a gran escala d’aquesta tecnologia estigui a prop, però sí que obre una oportunitat que caldria aprofitar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa