MonPlaneta
Un nou material pot millorar molt l’eficiència energètica dels edificis

Un nou material amb una gran capacitat d’emmagatzematge de calor podria ser una millora molt important en l’eficiència energètica dels edificis. Desenvolupat per investigadors alemanys, té la propietat de poder guardar l’excés de calor i tornar-lo a alliberar quan és necessari. A diferència d’altres materials semblants, no només pot absorbir més calor sinó que és més estable i està fet sense cap substància tòxica. Així doncs, podria ser una opció per a la construcció del futur, orientada a reduir la demanda energètica.

El material ha estat presentat en un article a ‘Journal of Energy Storage’, i té la particularitat que pot capturar grans quantitats de calor passant de l’estat sòlid al líquid i, més tard, alliberar-la en tornar a endurir-se. La idea dels seus desenvolupadors és fer-lo servir en forma de grans plaques integrades a les parets dels edificis, que absorbirien calor durant el dia i l’alliberarien quan la temperatura baixés.

La integració d’aquest material a la construcció podria reduir molt la demanda d’energia

Una possible revolució en la construcció

Tot i que el principi en què es basa és simple, la quantitat d’energia que podria estalviar és enorme, ja que segons els càlculs dels investigadors, en condicions òptimes podria emmagatzemar, per cada 10ºC, 24 vegades més calor que una paret convencional.

L’article descriu tot el procés de creació de l’estructura del material i quin paper té cadascun dels seus components en les prestacions finals. Els investigadors creuen que, gràcies al coneixement obtingut, poden continuar treballant per millorar encara més el material i, tan aviat com puguin, començar a produir-lo a escala industrial i a comercialitzar-lo.

Actualment, és clar, només disposen de petites quantitats en un laboratori, però un futur on cada vegada més edificis nous o reformats disposessin d’aquest material com a part de les seves parets podria fer caure dràsticament la demanda energètica dels edificis, especialment, és de suposar, durant els hiverns.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa