MonPlaneta
La tundra siberiana té els dies comptats a causa de l’escalfament global

Els grans boscos d’alerç de la taiga siberiana avancen contínuament cap al nord a causa de l’escalfament global, que està fent augmentar ràpidament les temperatures a l’Àrtic. Si la situació continua, les grans extensions de tundra de la regió, que són la llar d’un ecosistema únic amb espècies de flora i fauna molt especials, podrien tenir els dies comptats. De fet, segons un estudi de l’Institut Alfred Wegener (Alemanya), publicat a la revista ‘eLife’, aquest bioma podria haver desaparegut completament l’any 2500.

La zona del planeta que s’està escalfant més ràpidament

L’Àrtic és una de les zones del planeta on l’escalfament global s’està notant més. Durant els darrers 50 anys, la temperatura mitjana de l’aire ha augmentat més de 2ºC, més que a cap altre indret del món, i aquesta tendència continuarà. Així, segons els càlculs, si es prenguessin mesures ambicioses de reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle, les temperatues ‘només’ augmentarien 2ºC durant aquest segle. Si no canvia res, en canvi, la temperatura mitjana dels estius a l’Àrtic podria ser fins a 14ºC superior.

Els arbres seran cada vegada més nombrosos on actualment hi ha tundra | Stefan Kruse
Els arbres seran cada vegada més nombrosos on actualment hi ha tundra | Stefan Kruse

Un ecosistema únic

En aquesta situació, és clar que la tundra corre un perill enorme, tant la de Sibèria com la d’Amèrica del Nord. Aquestes regions, amb l’augment de la temperatura, són cada vegada més aptes pels arbres, que estan començant a avançar cada cop més al nord i podrien acabar cobrint-les per complet. Això eliminaria uns espais que acullen comunitats úniques d’éssers vius, amb un 5% de les plantes, per exemple, que són endèmiques i no es troben enlloc més, o animals com els rens o el borinot àrtic.

Perspectives funestes

Segons els càlculs fets en aquest estudi, els boscos d’alerços podrien créixer cap al nord a un ritme de fins a 30 quilòmetres per dècada, atrapant la tundra entre la línia d’arbres al sud i l’oceà Àrtic al nord. En la majoria d’escenaris, el 2500 només quedaria un 6% de l’espai que ocupa actualment mentre que, en els escenaris amb reduccions d’emissions més ambicioses, es podria arribar a salvar, com a molt, un 30%.

Així doncs, en el cas de la tundra com en tants d’altres, la lluita contra el canvi climàtic és una qüestió de vida o mort o, de fet, de si es pot salvar alguna cosa d’un dels espais més únics del nostre planeta o bé si aquest ecosistema desapareixerà completament.

Més notícies
El gel marí de l'Antàrtida és cada cop menor tant a l'estiu com a l'hivern | Pxfuel

El canvi climàtic pot amplificar les onades de calor a l’Antàrtida

La probabilitat de patir-ne una es va multiplicar per 10 entre 1950 i 1984
El president nord-americà, Joe Biden, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, a la COP26 | Europa Press

El G7 ‘mig-promet’ descarbonitzar el sector energètic abans del 2035

Els seus compromisos, però, continuen deixant marge de maniobra als combustibles fòssils
Dormir es pot convertir en un problema cada cop més gran, especialment als estius | Piqsels

El canvi climàtic ens farà dormir menys hores

Això pot tenir efectes molt importants en el nostre benestar
Les temperatures de l'oceà han fet moltíssim mal a la Gran Barrera de Corall | Institut Australià de Ciències Marines

L’emblanquiment afecta el 91% de la Gran Barrera de Corall

Els esculls estan vivint el quart fenomen d'aquest tipus des de l'any 2016

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa