MonPlaneta
El canvi climàtic pot amplificar les onades de calor a l’Antàrtida

Un equip d’investigadors amb participació catalana ha confirmat, per primera vegada, que el canvi climàtic pot amplificar les onades de calor a l’Antàrtida. En un article publicat a la revista ‘Communications Earth & Environment’, els científics conclouen que, entre 1950 i 1984, la probabilitat que el continent glaçat experimentés una onada de calor es va multiplicar per 10, en gran mesura a causa de l’escalfament global.

Aquest avenç en la comprensió dels efectes del canvi climàtic a l’Antàrtida, un element importantíssim per comprendre i anticipar les seves conseqüències a nivell global, ha estat possible gràcies a l’estudi d’una de les onades de calor més intenses que ha registrat la península Antàrtica, dut a terme per científics de l’Agència Estatal de Meteorologia de l’estat espanyol, la Universitat de Barcelona (UB) l’Institut de Geociències, del CSIC i la Universitat de Lisboa (Portugal).

L'Antàrtida ha perdut una barrera de gel, en una nova mostra dels efectes de l'escalfament global | Piqsels
L’Antàrtida va perdre fa ben poc una barrera de gel, en una nova mostra dels efectes de l’escalfament global | Piqsels

Una onada de calor molt intensa

Entre el 6 i l’11 de febrer de 2020, la península Antàrtica va patir anomalies de la temperatura mitjana de fins a +4,5ºC, i el mateix dia 6 de febrer es va assolir una temperatura rècord de 18,3ºC a la Base Esperança. Per saber quin paper va jugar el canvi climàtic en aquesta onada de calor regional de sis dies de durada, els investigadors van buscar episodis semblants que s’haguessin produït tant en el passat (1950-1984) com de manera més recent (1985-2019).

Resultats molt clars

Els resultats apunten clarament que les onades de calor semblants a la de 2020 que hi ha a la península Antàrtica ara com a mínim són 0,4ºC més càlides que en el període anterior, cosa que suposa un augment del 25% en la seva intensitat. Així mateix, també es va observar que la probabilitat d’experimentar anomalies regionals de 6 dies que estiguin per sobre d’uns 2ºC de la mitjana va augmentar 10 vegades entre 1950 i 1984.

Els canvis en la circulació atmosfèrica que ha experimentat la zona durant els darrers temps no poden, per sí mateixos, explicar els augments de temperatura que es produeixen durant aquests fenòmens. És per això que la conclusió de l’estudi és que la responsabilitat és de factors antropogènics, és a dir, al canvi climàtic.

Més notícies
Dormir es pot convertir en un problema cada cop més gran, especialment als estius | Piqsels

El canvi climàtic ens farà dormir menys hores

Això pot tenir efectes molt importants en el nostre benestar
:  - Mobile
Sota el gel de l'Antàrtida hi podria haver molta més aigua que no ens pensem

Troben una quantitat enorme d’aigua sota el gel de l’Antàrtida

Els científics creuen que el fenomen podria repetir-se arreu i influenciar la reacció del continent a l'escalfament global
:  - Mobile
Ciutadans indis en un punt de recollida d'aigua potable a Nova Delhi durant l'onada de calor d'abril-maig de 2022 | Europa Press

El nord de l’Índia viu la pitjor onada de calor de la seva història

Les màximes arriben als 47ºC i el govern del país ha declarat l'estat d'alerta
:  - Mobile
La barrera Larsen C, a la Península Antàrtica, corre perill de col·lapsar | NASA ICE

Els “rius al cel” estan posant en perill una gran barrera de gel antàrtica

Si s'arribés a fondre del tot, el nivell del mar pujaria una mitjana de sis metres, amb conseqüències catastròfiques
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa