L’escalfament de les aigües a causa del canvi climàtic ha fet que, enguany, el 91% dels esculls de la Gran Barrera de Corall hagin estat afectats per l’emblanquiment, segons el darrer informe del govern australià, que va ser publicat aquest dimarts. Aquest document arriba poc després que les autoritats del Parc Marí de la Gran Barrera de Corall confirmessin que el 2022 s’ha produït el quart episodi d’emblanquiment des de 2016 i el sisè des que es tenen registres.

Un dels ecosistemes més importants del planeta
Les dades obtingudes són especialment greus perquè els esculls de corall són un dels ecosistemes marins més importants del planeta, i més del 25% de les espècies que viuen als mars i oceans del món en depenen per mantenir el seu cicle vital. Així, l’estrès a què estan sotmesos per l’escalfament de les aigües, causada per l’activitat humana, està posant en perill un dels elements més importants de la biodiversitat marina.
Quan l’aigua és massa calenta, els coralls expulsen les algues amb qui normalment viuen en simbiosi. Sense ells, però, els coralls poden acabar morint de gana. En aquest episodi, l’augment de la temperatura a la Gran Barrera de Corall va començar el desembre de 2021 i va arribar a nivells històrics, incloent tres onades de calor que van afectar especialment el centre i el nord d’aquests esculls. Dels 719 estudiats per a l’informe, 654 mostraven algun tipus d’emblanquiment.

Una recuperació gairebé impossible
Un cop emblanquits, els coralls poden trigar gairebé deu anys a recuperar-se, i el fet que els episodis siguin tan recurrents està fent que això sigui impossible. De fet, podria ser que grans parts ja no poguessin tornar a la situació anterior i que acabin morint ja que, l’any 2020, una quarta part dels esculls ja mostraven un emblanquiment greu.
Així doncs, l’únic que es pot fer, i potser ja és massa tard, és solucionar la causa d’aquest escalfament de les aigües, és a dir, el canvi climàtic, reduint dràsticamen les emissions de gasos d’efecte hivernacle. Pel que fa a la Gran Barrera de Corall, una de les atraccions turístiques més importants d’Austràlia i un element famosíssim del seu patrimoni natural, l’UNESCO està plantejant-se treure’l de la llista de Patrimoni de la Humanitat, en part, perquè el govern del país no està fent prou per reduir les seves emissions.