MonPlaneta
El G7 ‘mig-promet’ descarbonitzar el sector energètic abans del 2035
  • CA

Les set economies desenvolupades més grans del món, l’anomenat G7, va acordar aquest passat divendres aconseguir que abans del 2035 el sector de l’energia elèctrica estigués “predominantment descarbonitzat”, una acció imprescindible si volem evitar els pitjors escenaris de canvi climàtic. No obstant això, les promeses anunciades no suposaran necessàriament la desaparició dels combustibles fòssils, a qui el pacte encara deixa marge de maniobra.

CO2

Un titular potent amb un text poc clar

Els ministres d’ecologia, energia i medi ambient dels Estats Units, el Canadà, França, Alemanya, Itàlia, el Japó i el Regne Unit, a més de la Unió Europea, van anunciar els seus plans pel futur en un document de 40 pàgines després de reunir-se a Berlín. Entre els compromisos, precisament, hi ha l’eliminació de la generació d’electriticat amb la combustió de carbó, però sense cap data límit en aquest aspecte concret.

De fet, el comunicat permet que els països continuin fent servir combustibles fòssils sempre i quan redueixin les emissions millorant-ne els processos, per exemple, o fins i tot si ho compensen amb sistemes de captura. Aquesta rebaixa d’expectatives és especialment important perquè les seves decisions, sovint, es traslladen als països del G20 perquè les adoptin, i aquests estats són responsables del 80% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

Pous de petroli
Tot i les bones intencions, la fi dels combustibles fòssils encara no té una data definitiva

La fi de les subvencions a les energies brutes

La invasió russa d’Ucraïna, és clar, també va ser part de les converses, especialment per l’impacte que té en la indústria energètica i com ha posat de manifest la necessitat d’Europa de deixar de dependre del gas. En aquest sentit, i malgrat que els països del G7 són perfectament conscients dels problemes econòmics que està generant l’augment del preu del gas, insisteixen que les subvencions per reduir l’impacte de la guerra han de ser temporals i que, en qualsevol cas, els combustibles fòssils “ineficients” no han de rebre gens de diner públic el 2025.

A nivell internacional, de fet, el document insisteix que enguany serà el darrer en què es donaran aquest tipus d’ajudes, cosa que també hauria d’indicar una certa fermesa en la voluntat d’aquests països per reduir-ne dràsticament l’ús i prendre la iniciativa en la transició energètica global.

Plaques solars | Exciton Science
El pas a les energies renovables avança lentament malgrat les promeses dels governs i les empreses del món | Exciton Science

Retòrica buida o pas endavant?

El problema, però, com s’ha pogut veure, és que les promeses dels titulars acaben sent, en major o menor mesura, rebaixats a l’articulat, cosa especialment greu si es té en compte que, sovint, les promeses d’aquest tipus es compleixen però més tard del que s’havia anunciat originalment, i és possible que desenes i desenes de milions de persones arreu del món no disposin de tant de temps.

Més notícies
Les crostes biològiques són formades pels organismes que viuen al sòl i que creen una capa que fixa la pols a terra | Forest and Kim Starr
Les crostes biològiques del sòl redueixen un 60% les emissions de pols
Els microorganismes que les formen estan amenaçades pel canvi climàtic i els canvis d'usos de la terra
Controlar l'entrada de sol a casa pot suposar un gran estalvi energètic | Inokho
Protegir bé els edificis del sol pot reduir-ne el consum energètic un 60%
Un estudi apunta que Europa podria estalviar l'emissió de 100 milions de tones de CO2 i 285.000 milions d'euros d'aquí 30 anys
Un canvi en l'alimentació faria més per la sostenibilitat del sector que no pas el decreixement | Jan von Holleben
El decreixement no faria sostenible el sistema alimentari global
Un estudi afirma que combinar un canvi en la dieta, posar preu a les emissions i repartir la riquesa és el millor camí
L'Antàrtida ha perdut una barrera de gel, en una nova mostra dels efectes de l'escalfament global | Piqsels
El 2021 es van batre rècords en quatre indicadors climàtics crítics
Els gasos d'efecte hivernacle, la pujada del nivell del mar i la temperatura i acidificació dels oceans arriben a xifres mai vistes

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa