MonPlaneta
El canvi climàtic ens farà dormir menys hores
  • CA

Entre els molts efectes que tindrà el canvi climàtic a les nostres vides no només n’hi haurà d’econòmics, socials o de malalties. En un estudi publicat a la revista ‘One Earth’, un equip d’investigadors també afirma que l’augment de les temperatures ens prendrà hores de son, amb els efectes que això pot tenir en el nostre benestar.

Segons els càlculs d’aquest treball, l’any 2099 cada persona dormirà, de mitjana, entre 50 i 58 hores menys cada any a causa de la calor. Aquest impacte, és clar, serà molt més gran en les persones dels països més pobres, a més d’en les persones grans i les dones. Així doncs, un procés essencial per a la nostra salut es degradarà a causa del canvi climàtic, un factor que no s’havia tingut en compte però que també pot ser molt important.

Les nits sense dormir a causa de la calor han augmentat molt durant les darreres dècades | Cedida
Les nits sense dormir a causa de la calor han augmentat molt durant les darreres dècades | Cedida

Un problema conegut però no estudiat

La calor, per sí mateixa, redueix la productivitat de les persones i també fa augmentar les xifres de defuncions i hospitalitzacions. A més, també és prou conegut que, a partir de certa temperatura, comença a costar dormir, però mai no s’havia estudiat aquest element a nivell global en un estudi com aquest. De fet, el treball és la primera prova a escala mundial que demostra que unes temperatures massa altes redueixen les hores de son, fent que ens adormim més tard i ens despertem més aviat.

En aquest estudi, es van fer servir dades anònimes sobre el son obtingudes de polseres que compten les hores que dormen els qui les porten. Així es va poder disposar d’informació sobre 7 milions de nits dormides per més de 47.000 adults de 68 països de tots els continents menys l’Antàrtida.

Una persona dormint | Flickr
Una persona dormint | Flickr

La calor és un problema més gran que el fred

Els resultats apunten que, en nits a més de 30ºC, es perden uns 14 minuts de son perquè el cos, malgrat tot, s’adapta ràpid. Quan dormim, el nostre cos allibera calor dilatant els vasos sanguinis i traslladant la sang a les mans i els peus. Perquè això passi, però, l’entorn ha d’estar a una temperatura més baixa que nosaltres. És per això, en part, que les dades indiquen que les persones s’adapten molt millor a dormir quan fa més gred que quan fa més calor. Com més calor, més estona de son es perd.

Sobre l’impacte més gran en les persones més pobres, els aires condicionats podrien tenir-hi molt a veure, tot i que els investigadors no s’atreveixen a afirmar-ho perquè no tenen dades de quants dels participants anònims poden climatitzar les seves llars. En qualsevol cas, la necessitat de centrar-se en la població més vulnerable sembla força clara, ja que més enllà de la molèstia la manca de son pot provocar molts problemes de salut i benestar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa