MonPlaneta
La tecnologia és responsable del 4% de les emissions globals de CO2
  • CA

La tecnologia té un impacte en el medi ambient de què, sovint, no en som conscients. Tot i que normalment no se li doni importància, o pugui resultar sorprenent, és responsable de més emissions de diòxid de carboni que no pas, per exemple, la indústria de l’aviació. Segons dades de ‘The Shift Project’, la tecnologia suposa el 4% de les emissions globals de CO2, davant del 3% del trànsit aeri i el 9% de la indústria de l’automòbil.

Aquesta dada inclou totes les emissions generades pel sector al llarg de la cadena de valor, des de la producció dels diversos terminals fins al seu ús. La majoria, però, corresponen al consum dels centres de dades, les xarxes i els dispositius. En el cas dels telèfons mòbils, per exemple, entre el 80% i el 90% de la seva petjada de carboni correspon a la producció, de l’extracció de matèries primeres a la fabricació de components, el muntatge de les peces, el transport i el final de la seva vida útil.

Reparació d'un telèfon mòbil | Pxfuel
Reparació d’un telèfon mòbil | Pxfuel

Una petjada enorme

A l’hora d’encarar aquest final, fins i tot el reciclatge, com a procés industrial que empra energia, té petjada de carboni, i és per això que des d’algunes entitats, com Back Market, posen de relleu la importància del recondicionament de les tecnologies, reparant i reutilitzant els aparells. Per cada telèfon mòbil a què es dona una segona vida, s’estalvien 259,1kg de matèries primeres, segons les dades del primer estudi de l’impacte ambiental de la indústria que s’ha fet al món, a càrrec de l’Agència Francesa del Medi Ambient i l’Energia (ADEME).

En un comunicat, el director general de Back Market, Thibaud Hug de Larauze, valora els resultats d’aquest darrer informe com a “sorprenents” i una prova que cal “canviar” la manera com pensem pel que fa a la compra de nous aparells. Usar-los i llençar-los, afirma, té “un cost mediambiental enorme” i, si bé comprar un producte renovat “no salvarà el planeta”, queda clar que “sens dubte ajudarà”.

Recondicionar un telèfon mòbil pot ser una petita acció molt beneficiosa pel planeta | Back Market
Recondicionar un telèfon mòbil pot ser una petita acció molt beneficiosa pel planeta | Back Market

Els avantatges ambientals del recondicionament

Back Market també ofereix algunes altres dades que exemplifiquen com recondicionar un telèfon mòbil té molts impactes positius en el medi ambient en comparació amb la compra d’un de nou:

  • Reacondicionar-lo requereix un 83% menys d’aigua per a la seva producció, estalviant-ne prou com perquè una persona pugui viure 94 anys.
  • S’estalvien un 90% de les emissions de CO2, dels 86,5kg d’un telèfon nou als 6,82 d’un reacondicionament.
  • També s’evita llençar 175 grams de residus electrònics.
  • En una tona d’aquests residus, hi ha més or que en una tona de mineral. Per fabricar cada dispositiu s’extreuen 15 matèries primeres, entre elles molts metalls, pels quals cal retirar 281kg de terra.
Més notícies
Un telèfon mòbil carregant-se a la velocitat habitual | Ivan Radic / Flickr
Un nou carregador pot omplir la bateria d’un mòbil en només 9 minuts
El prototip va ser presentat aquest dimarts al Mobile World Congress
 | Pixabay
Cada dia dediquem gairebé 5 hores al mòbil
Aquesta xifra suposa aproximadament un terç del temps que passem desperts
Dos dels investigadors de l'equip de Toni Dorado davant la planta que han dissenyat a la UPC Manresa | ACN
Un projecte català per reciclar mòbils i bateries, a punt d’aconseguir la patent internacional
Aquests residus són els que creixen més ràpidament al món i només se'n tracten un 11%
Una persona utilitzant el telèfon mòbil | Pixabay
Europa proposa un carregador únic per acabar amb els residus electrònics
Així també s'evitarà la frustració de molts consumidors

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa