Europa proposa un carregador únic per acabar amb els residus electrònics

Així també s'evitarà la frustració de molts consumidors

La Comissió Europea ha fet el que considera un pas “important” en la reducció dels residus electrònics i, a més, a la molèstia pels consumidors que cada dispositiu electrònic tingui un carregador diferent i incompatible. Les converses amb el sector, que van durar anys, ja van aconseguir una reducció voluntària dels carregadors de telèfons mòbils, de trenta a tres. La solució total, però, no es va poder assolir. Aquest dijous, la CE ha proposat legislar per establir una solució de càrrega única que funcioni per a tots els dispositius.

Amb la nova proposta, que vol revisar la directiva europea sobre equips radioelèctrics, s’aconseguirà unificar els ports de càrrega i les tecnologies de càrreca ràpida, amb l’USB-C esdevenint el port estàndard per a telèfons intel·ligents, tauletes, càmeres, auriclars, altaveus portàtils i telèfons mòbils. A més d’això, la CE proposa que els carregadors es venguin separadament dels dipositius, fent-ho més còmode pel consumidor i reduint la petjada ambiental de les seves producció i eliminació, reforçant la transició a una economia més verda.

Adolescent fent servir un telèfon mòbil  | Pxhere
Adolescent fent servir un telèfon mòbil | Pxhere

A la UE, només el 2020, es van vendre més de 400 milions de dispositius electrònics portàtils, i de mitjana cada consumidor té uns tres carregadors diferents de què, en general, en fa servir dos. Malgrat això, el 38% afirma que en alguna ocasió no ha pogut carregar el seu telèfon per incompatibilitat dels carregadors, una situació incòmoda i que a més fa que, cada any, els consumidors gastin uns 2.400 milions d’euros en carregadors solts. A més, cada any es generen 11.000 tones de residus electrònics només en carregadors llençats. “Ja han patit prou frustració”, ha dit la vicepresidenta executiva de la CE per a Una Europa Preparada per a l’Era Digital, Magrethe Vestager. Aquesta mesura, afirma, és “una victòria per als consumidors i per al medi ambient”.

La proposta de la Comissió haurà de ser adoptada pel Parlament Europeu i pel Consell pel procediment de codecisió, i s’establirà un període de transició de 24 mesos entre la data d’adopció i l’entrada en vigor definitiva.

Nou comentari