MonPlaneta
Europa proposa un carregador únic per acabar amb els residus electrònics
  • CA

La Comissió Europea ha fet el que considera un pas “important” en la reducció dels residus electrònics i, a més, a la molèstia pels consumidors que cada dispositiu electrònic tingui un carregador diferent i incompatible. Les converses amb el sector, que van durar anys, ja van aconseguir una reducció voluntària dels carregadors de telèfons mòbils, de trenta a tres. La solució total, però, no es va poder assolir. Aquest dijous, la CE ha proposat legislar per establir una solució de càrrega única que funcioni per a tots els dispositius.

Amb la nova proposta, que vol revisar la directiva europea sobre equips radioelèctrics, s’aconseguirà unificar els ports de càrrega i les tecnologies de càrreca ràpida, amb l’USB-C esdevenint el port estàndard per a telèfons intel·ligents, tauletes, càmeres, auriclars, altaveus portàtils i telèfons mòbils. A més d’això, la CE proposa que els carregadors es venguin separadament dels dipositius, fent-ho més còmode pel consumidor i reduint la petjada ambiental de les seves producció i eliminació, reforçant la transició a una economia més verda.

Adolescent fent servir un telèfon mòbil | Pxhere
Adolescent fent servir un telèfon mòbil | Pxhere

A la UE, només el 2020, es van vendre més de 400 milions de dispositius electrònics portàtils, i de mitjana cada consumidor té uns tres carregadors diferents de què, en general, en fa servir dos. Malgrat això, el 38% afirma que en alguna ocasió no ha pogut carregar el seu telèfon per incompatibilitat dels carregadors, una situació incòmoda i que a més fa que, cada any, els consumidors gastin uns 2.400 milions d’euros en carregadors solts. A més, cada any es generen 11.000 tones de residus electrònics només en carregadors llençats. “Ja han patit prou frustració”, ha dit la vicepresidenta executiva de la CE per a Una Europa Preparada per a l’Era Digital, Magrethe Vestager. Aquesta mesura, afirma, és “una victòria per als consumidors i per al medi ambient”.

La proposta de la Comissió haurà de ser adoptada pel Parlament Europeu i pel Consell pel procediment de codecisió, i s’establirà un període de transició de 24 mesos entre la data d’adopció i l’entrada en vigor definitiva.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa