MonPlaneta
El sud de la Xina pateix les pitjors pluges dels darrers 60 anys

Algunes parts del sud de la Xina van patir, aquest cap de setmana passat, les pitjors pluges dels darrers seixanta anys. A set províncies diferents, segons informa la cadena nord-americana CNN, hi ha hagut esllavissades, inundacions de carreteres i desbordaments de rius que s’han endut cotxes i també cases. Una situació catastròfica que a més, a causa del canvi climàtic, serà cada vegada més habitual.

Un 90% de la mitjana anual en només 46 dies

Segons l’agència de notícies estatal Xinhua, a les províncies de Guangxi, Guangdong i Fujian les pluges han estat les més intenses des de 1961 ja que, entre el primer de maig i el 15 de juny, havien caigut 621 litres per metre quadrat, un 90% de les precipitacions mitjanes del país en tot l’any 2021.

Un voluntari ajuda en els tasques d'evacuació durant els grans episodis de pluges del sud de la Xina | CGTN
Un voluntari ajuda en els tasques d’evacuació durant els grans episodis de pluges del sud de la Xina | CGTN

La situació meteorològica actual, a més, fa molt probable que aquest episodis es tornin a repetir durant els propers dies mentre, al nord del país, el més probable és que les onades de calor se succeeixin. A la Xina, la temporada de les inundacions comença el mes de juny i normalment és molt intensa a les zones agrícoles molt poblades que hi ha al voltant del Riu Groc i els seus afluents. Tot i això, el perill que suposen a causa de la seva intensitat ha anat augmentant amb els anys i, a mesura que passin els anys, serà pitjor.

El govern xinès anuncia un pla per millorar la resiliència

De moment, a falta de les dades actualitzades, les pluges durant els primers dies de juny van causar la mort de com a mínim 32 persones només a la província de Hunan, on més de 2.700 cases van quedar greument afectades i es van destruir més de 96.000 hectàrees de conreu.

La setmana passada, el Ministeri d’Economia i Medi Ambient xinès va anunciar una nova estratègia de canvi climàtic per millorar la resiliència contra els efectes de l’escalfament global entre ara i l’any 2035, posant èmfasi en el seguiment els canvis i els seus efectes però també en el desenvolupament de sistemes d’alerta primerenca i de gestió dels riscos.

Més notícies
Les inundacions, cada cop més habituals pel canvi climàtic, són un problema no només pels danys immediats sinó per l'amenaça que suposen per a la seguretat alimentària | Programa de Desenvolupament de les Nacions Unides

Descobreixen una manera de fer més resistents els conreus a les inundacions

L'exposició a una molècula posa les plantes en un 'mode d'emergència' que en millora la supervivència
:  - Mobile
Les inundacions a molts punts de l'est d'Austràlia han estat les pitjors que es recorden | Ajuntament de Brisbane

El canvi climàtic duu pluges i inundacions mai vistes a l’est d’Austràlia

Els 790 litres per metre quadrat que han caigut en només una setmana ja han causat gairebé una desena de morts
:  - Mobile
Un home caminant per l'aigua a la ciutat inundada de Bad Neuenahr-Ahrweiler (Renània-Palatinat) | ACN

Les inundacions com les d’Alemanya i Bèlgica són fins a 9 cops més probables pel canvi climàtic

Els episodis de pluges fortes són entre un 3 i un 19% més intensos que abans a causa de l'activitat humana
:  - Mobile
La platja de Tossa després del pas del Glòria | ACN

Les inundacions per la pujada del nivell del mar podrien costar un 20% del PIB mundial el 2100

Segons els càlculs d'un equip de la Universitt de Melbourne, el cost podria arribar als 14 bilions d'euros i una àrea on viuen 287 milions de persones
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa