MonPlaneta
El canvi climàtic duu pluges i inundacions mai vistes a l’est d’Austràlia
  • CA

Un sistema de baixes pressions, que s’ha desplaçat lentament per l’est d’Austràlia, ha fet caure 790mm de pluja en només una setmana, provocant greus inundacions que han deixat vuit víctimes mortals. En comparació, a la ciutat de Barcelona hi plou uns 600mm en tot un any. Aquestes pluges, les més intenses que s’han registrat mai a la zona, s’estan atribuïnt al canvi climàtic, ja que l’any passat la mateixa regió ja va ser afectada per grans inundacions durant l’època de pluges i per uns incendis devastadors a l’estiu.

El passat 27 de febrer, en ple temporal, la primera ministra de l’estat de Queensland, Annastacia Palaszczuk, explicava com “aquesta bomba de pluja és realment… sabeu… no té aturador, cau com galledes”. A la capital, Brisbane, i a la zona propera, més de 18.000 cases van quedar inundades i mes de 50.000 es van quedar sense subministrament elèctric. Els serveis d’emergències, amb més de 100 trucades cada hora, estaven absolutament desbordats. Un dels seus efectius es compta entre les vuit persones mortes després que les aigües arrosseguessin el seu cotxe mentre es dirigia a salvar una família que s’havia quedat atrapada, i n’hi ha més que estan desapareguts.

Després de devastar Queensland, les pluges es van desplaçar lentament a Nova Gal·les del Sud. Només el primer dia, la ciutat de Lismore ja va patir les pitjors inundacions de la seva història. El nivell del seu riu va pujar fins a superar els 14 metres, dos metres més que el rècord anterior, establert l’any 1954.

Una situació que pot fer-se habitual

El fet que aquest sistema de baixes pressions es mogui tan lentament és, precisament, el que fa que les precipitacions siguin tan intenses, perquè prou gairebé sempre al mateix lloc. El canvi climàtic, a més, hi juga un paper molt important. Com més calenta és l’atmosfera, més humitat pot retenir, i per cada grau que augmenta de la temperatura pot acumular un 7% més d’aigua, és a dir, un 7% més de pluja en cas de precipitacions. Això, combinat amb el fet que les prediccions pel futur a l’est Austràlia, com a Catalunya, són de períodes de sequera més grans amb episodis de precipitacions molt intenses, fa témer pel futur de la regió durant les properes dècades.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa