MonPlaneta
Les inundacions per la pujada del nivell del mar podrien costar un 20% del PIB mundial el 2100
  • CA

Si res no canvia i la Terra s’escalfa tant com està previst, un dels efectes més devastadors seran les inundacions causades per la pujada del nivell del mar que, segons un estudi recent, el 2100 podrien causar danys per valor del 20% del producte interior brut del planeta, uns 14 bilions d’euros.

El treball, publicat a la revista ‘Science Reports’, és el primer que estima el futur impacte econòmic de la pujada de nivell del mar a causa del canvi climàtic, i està fet suposant que no es prenen més mesures que les actuals per impedir l’escalfament del planeta. En aquest escenari, gairebé 300 milions de persones es trobarien exposades a inundacions costaneres d’aquí a finals de segle, gairebé el doble dels 171 milions actuals. L’àrea afectada seria d’un milió de quilòmetres quadrats, amb les zones més afectades al nord-est dels Estats Units, el nord-oest d’Europa i grans parts d’Àsia, a més del nord d’Austràlia. Moltes d’aquestes zones estan molt densament poblades i els efectes podrien ser desastrosos.

El nivell del mar està pujant a causa de l’escalfament global, que no només fa fondre les masses de gel del planeta sinó que fa que l’aigua ocupi més espai en estar més calenta. Si tot continua com fins ara, a finals de segle les inundacions que ara tenen lloc un cop cada cent anys passaran una vegada cada dècada, fent molt més freqüents els esdeveniments climàtics extrems de tot tipus.

A partir d’aquí, els investigadors van calcular quin cost econòmic tindrien aquestes grans inundacions amb l’objectiu que els polítics del món s’adonessin de quines són les àrees més vulnerables i què pot passar si no prenen mesures dràstiques per frenar, en la mesura del possible, l’escalfament del planeta. A més, també posen èmfasi en la necessitat de preparar les costes del món per un augment de les inundacions, ja sigui amb infraestructures, desplaçant la població… mesures necessàries perquè, fins i tot si demà es deixessin d’emetre gasos d’efecte hivernacle, el nivell del mar pujaria igualment

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa