MonPlaneta
Les inundacions com les d’Alemanya i Bèlgica són fins a 9 cops més probables pel canvi climàtic

L’episodi de pluges molt intenses que va afectar Alemanya i Bèlgica a mitjans del passat mes de juliol i que va causar la mort de més de 200 persones era 9 vegades mes probable que abans a causa de l’escalfament global. Aquesta és una de les conclusions d’un estudi elaborat per trenta-nou investigadors per a ‘World Weather Atribution’, que també afirma que la intensitat d’aquest tipus de precipitacions ha augmentat entre un 3 i un 19% com a conseqüència directa de l’activitat humana. Tot plegat, però, no afecta unicament aquella zona, sinó que les dades es poden aplicar a tota Europa Occidental.

Les inundacions causades per aquelles pluges extremes van sorprendre tant els meteoròlegs com les autoritats de les zones afectades, que van veure amb impotència com l’aigua s’enduia cases, carreteres, vies de tren i tot allò que trobava en el seu camí, després d’unes hores de pluges intenses en un sòl que ja no podia absorbir més aigua i on la urbanització del territori i la construcció d’infraestructures van facilitar el desastre. Els científics, però, es van centrar en les pluges en sí, que és el que va ser realment inusual, amb 90 litres per metre quadrat a les zones properes als rius Ahr i Erft i a la regió belga del Mosa.

Cases esfondrades per les pluges torrencials a Schuld (Renània-Palatinat) a Alemanya | ACN
Cases esfondrades per les pluges torrencials a Schuld (Renània-Palatinat) a Alemanya | ACN

Tot i que la tendència a l’augment de les precipitacions era clar, atribuir-la al canvi climàtic no ho era tant, ja que la variabilitat natural de les pluges és molt gran. Així doncs, els investigadors van ampliar la seva àrea d’estudi a l’est de França i Bèlgica, els Països Baixos, Luxemburg i fins i tot el nord de Suïssa. Així va ser com van concloure que la intensitat de la pluja va ser entre un 3 i un 19% més gran del que era habitual i que l’augment de les temperatures multiplicava la probabilitat d’aquest tipus de pluges entre 1,2 i 9 vegades.

A dia d’avui, amb el clima que tenim, a qualsevol lloc d’Europa Occidental hi hauria d’haver un episodi de pluges com aquell una vegada cada 400 anys, aproximadament, però com que les emissions de gasos d’efecte hivernacle continuaran i les temperatures pujaran en consonància, aquest període de quatre segles es reduirà considerablement. Tot plegat en una zona i unes societats que, per falta de costum, tenen molt poca resiliència davant d’aquest tipus de fenòmens. Una circumstància que hauria de canviar si es volen evitar xifres de morts com les que es van veure fa amb prou feines dos mesos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa