MonPlaneta
El soroll dels vaixells fa que els peixos es reprodueixin menys
  • CA

Els peixos dels esculls de corall tenen més èxit a l’hora de reproduir-se si estan sotmesos a menys sorolls provinents dels vaixells, segons un estudi publicat a la revista ‘Nature Communications’. En un experiment fet a tres esculls de corall durant tota una temporada de cria, reduint el número de vaixells en 100 metres a la rodona i alentint els que hi passaven, es va augmentar la seva taxa de reproducció, apuntant que aquestes mesures podrien ajudar molt a remuntar les poblacions, especialment d’espècies en perill.

El chromis espinós, el peix protagonista d'aquest estudi | Wikimedia Commons
El chromis espinós, el peix protagonista d’aquest estudi | Wikimedia Commons

Una diferència substancial

Els investigadors van seguir la reproducció d’una espècie anomenada chromis espinós, nativa de l’oceà Pacífic, i van veure que, al final de la temporada, el 65% dels nius encara tenien alevins, en comparació amb el 40% dels nius dels esculls amb un tràfic marítim normal. El número d’alevins a cada niu també era superior als esculls més silenciosos i, a més, els peixos eren més grans. Les proves en aquaris amb la mateixa espècie també han confirmat els resultats.

El soroll, com s’ha pogut observar, té efectes importants en el comportament d’aquests peixos, especialment en relació a la reproducció. Així, per exemple, una de les conductes que canvia té molt a veure amb assegurar la viabilitat dels seus ous, com és el fet de “ventar” els ous amb les aletes per assegurar que tenen prou oxigen.

La Gran Barrera de Corall | Wikimedia Commons
La Gran Barrera de Corall | Wikimedia Commons

Una prova pionera

L’experiment es va fer a esculls de la Gran Barrera de Corall d’Austràlia, un dels ecosistemes d’aquest tipus que es troba en una situació més delicada. Tots els esculls del món, de fet, s’enfronten a amenaces molt greus, i és per això que els resultats d’aquest estudi són la prova que hi ha una altra manera d’ajudar les poblacions que hi viuen. Moure el tràfic per allunyar-lo dels esculls, fer que els vaixells hi passin a poc a poc i prohibir ancorar-hi vaixells són tres canvis senzills que podrien tenir efectes molt beneficiosos.

Aquesta prova pionera va consistir en el seguiment de sis esculls, tres ‘pacificats’ i tres en condicions normals durant tot un estiu, controlant l’estat dels chromis espinosos que hi vivien. Dels 46 nius detectats en el moment en què es va reduir el soroll, 30 encara tenien alevins a finals de la temporada de cria, en comparació amb els 16 nius d’entre els 40 trobats als esculls sorollosos.

Pel que fa a l’estudi a l’aquari, alguns peixos i els seus ous es van deixar exposats als sorolls naturals dels esculls i altres també tenien sorolls intermitents enregistrats de vaixells. És aquí on es va veure que, quan se’ls sotmetia al soroll de motor, els peixos deixaven de ‘ventar’ els ous. Amb aquesta prova, a més, va quedar clar que el factor desestabilitzant era el soroll, i no cap altra molèstia que els puguin causar el vaixells.

Els coralls del món estan degradant-se i emblanquint-se a causa de la contaminació i el canvi climàtic | AIMS
Els coralls del món estan degradant-se i emblanquint-se a causa de la contaminació i el canvi climàtic | AIMS

Una altra manera d’ajudar els esculls

Els resultats, doncs, deixen força clar que reduir els sorolls dels vaixells podria ajudar molt les poblacions de peixos dels esculls, fent-los més resilients als impactes de l’activitat humana i als del canvi climàtic. Tot i que aquests darrers ja han arribat per quedar-se i només es pot fer que no siguin pitjors, trobar la manera de que les poblacions es recuperin després d’un esdeveniment extrem pot marcar la diferència que salvi aquests ecosistemes de la destrucció.

Més notícies
Els Tursiops aduncus, com s'ha descobert, fan servir els coralls i les esponges com si fossin la seva 'farmàcia' | Wikimedia Commons
Els dofins també fan servir esponges per netejar-se la pell
Els compostos que segreguen tant aquestes com els coralls els serveixen per mantenir-se nets i sans
L'eriçó de mar d'espines llargues (Diadema antillarum) està morint en grans quantitats | Wikimedia Commons
Els eriçons de mar del Carib estan morint en massa per raons desconegudes
Investigadors alerten de les conseqüències catastròfiques que podria tenir en els ecosistemes marins
Les arts de pesca abandonades són un 10% dels residus que cada any acaben al fons del mar al litoral català | Universitat de Barcelona
La pesca fantasma continua sent un gran problema al litoral català
Des de 2009 s'han fet 102 extraccions d'arts de pesca perdudes, que s'afegeixen als perills que amenacen la biodiversitat marina
Els esculls i la seva fauna s'han recuperat sobre les rajoles artificial | ArchiREEF
Estructures impreses en 3D per ajudar a salvar els coralls del món
Una empresa de Hong Kong creu en aquesta possible solució per ajudar-los a combatre el canvi climàtic

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa