MonPlaneta
Els dofins també fan servir esponges per netejar-se la pell

En un descobriment sorprenent, un estudi fet per investigadors de la Universitat de Zuric (Suïssa) ha revelat que els dofins fan servir les esponges i els coralls per netejar-se la pell i mantenir-la sana. Segons expliquen en un article a ‘iScience’, aquests mamífers, o si més no els dofins mulars indopacífics (Tursiops aduncus), s’aprofiten dels compostos que segreguen aquests invertebrats, contra els quals es freguen.

Un comportament misteriós

L’estudi va sorgir de les observacions de la biòloga Angela Ziltener, que havia documentat dofins posant-se en fila per refregar-se, un per un, amb coralls o esponges. Al cap de més de deu anys estudiant-los, Ziltener i el seu equip han aconseguit descobrir el per què d’aquest comportament: els cetacis es beneficien de les propietats antioxidants i antibacterianes dels compostos que generen, ‘automedicant-se’ talment com si anessin a la farmàcia.

Buscant el millor producte

De fet, els dofins fins i tot tenen molt clar quins són els organismes més adients per a la seva pell. No es freguen contra qualsevol corall i esponja sinó que tenen els seus productes de bellesa preferits, com ara els coralls Rumphella aggregata i Sarcophyton i les esponges Ircinia. En analitzar-los, els científics hi han trobat fins a 17 compostos diferents, 10 dels quals tenen efectes antibacterials o antimicrobians. Així doncs, sembla clar que els dofins s’hi freguen per protegir-se o fins i tot per curar-se irritacions o infeccions.

Així, els dofins se sumen a la llista d’animals, que inclou altres mamífers com els ximpanzès, que es mediquen. Caldrà més investigacions, és clar, per conèixer en més profunditat les raons d’aquest comportament i els beneficis concrets que els aporta, per exemple, mirant com funcionen els compostos de les algues i els coralls contra alguns dels bacteris que poden causar problemes a la pell dels dofins.

Més notícies
D'ençà que Rússia va continuar la invasió d'Ucraïna que va començar el 2014, el número de dofins que apareixen morts a les platges ha augmentat | Uğur Özsandıkçı

El sonar de les naus de guerra pot estar matant els dofins del mar Negre

Aquests aparells inferfereixen en l'ecolocalització dels cetacis, impedint-los navegar
:  - Mobile
Les caretes són una de les moltes espècies de tortugues marines que estan amenaçades

Les tortugues marines es queden temporalment sordes pel soroll submarí

La contaminació acústica sota les aigües és un perill molt gran per a aquestes i moltes altres espècies
:  - Mobile
Dofins morts a les illes Faroe, seguint una tradició centenària | Sea Shepherd

La mort de més de 1.400 dofins en un dia a les Faroe revifa la polèmica sobre una antiga tradició

La quantitat d'animals caçats en un sol dia ha batut un rècord que es mantenia des de 1940
:  - Mobile

Els dofins del canal de la Mànega estan exposats a un gran número de contaminants químics

Els tursiops de l'indret, que acull una de les darreres grans poblacions d'aquest cetaci al continent europeu, tenen grans quantitats de mercuri al seu organisme, entre d'altres substàncies
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa