MonPlaneta
Un sistema elimina més de la meitat de les emissions de metà de llacs i basses
  • CA

Un equip d’investigadors de la Universitat Radboud, als Països Baixos, ha presentat en un article publicat a ‘Science of The Total Environment’ un sistema a través del qual es poden eliminar més de la meitat de les emissions de metà dels llacs i les basses. Gràcies al dragatge i a l’ús de Phoslock, una partícula basada en el fang que neutralitza el fòsfor soluble, es podria eliminar aquesta font de gasos d’efecte hivernacle causada per l’escalfament global i l’eutrofització, és a dir, l’excés de nutrients a l’aigua.

Una font oblidada de gasos d’efecte hivernacle

Els llacs, les basses i els sistemes d’aigua dolça emeten grans quantitats de metà, un dels gasos d’efecte hivernacle més importants, molt més potent que el CO2 però que triga força menys a desaparèixer de l’atmosfera. Els investigadors van mirar de trobar la manera de reduir l’eutrofització per fer baixar aquestes emissions provinents de l’aigua i que, si més no fins ara, eren més difícils de controlar que no pas les emeses pels humans.

Resultats sorprenents

En un experiment amb setze basses de prova, van fer assaigs amb dos sistemes: mitjançant el dragatge dels sediments i mitjançant l’ús del Phoslock. Si el primer mètode va reduir les emissions de metà en un 52%, el segon ho va fer en fins a un 74%.

Els investigadors van fer diverses proves per veure com evolucionaven les emissions de metà | Universitat Radboud
Els investigadors van fer diverses proves per veure com evolucionaven les emissions de metà | Universitat Radboud

Si el dragatge retira matèria orgànica del fons dels llacs i basses, és a dir, el carboni que acaba convertint-se en metà, el Phoslock elimina el fòsfor de l’aigua, un nutrient essencial que, en reduir-se, fa que la quantitat de plantes que hi viuen es redueixi i creixin més a poc a poc, cosa que també redueix les emissions de metà.

Una opció que cal prendre amb compte

Els investigadors, però, creuen que encara és aviat per mirar d’estendre aquest mètode a tants llacs com es pugui. Aquests experiments primer s’haurien de repetir a gran escala ja que, tot i que aquests primers resultats són molt prometedors, es volen assegurar que es pugui reproduir en altres indrets i durant un període prolongat de temps, per saber del cert que els efectes positius es mantenen en el temps.

A més, el sistema emprat també resulta massa car per ser aplicat de manera generalitzada. Segons els càlculs dels mateixos investigadors, és entre sis i deu vegades més car que centrar-se en la restauració dels ecosistemes que envolten aquestes masses d’aigua. En casos en què això no sigui possible, però, on no es puguin aplicar mesures preventives per raons econòmiques o perquè ja és massa tard, aquests dos mètodes podrien ser una nova oportunitat.

Més notícies
Vaques alimentant-se a una granja | Domini Públic
Un suplement alimentari pot reduir les emissions de metà de les vaques fins a un 30%
Suposaria l'equivalent a retirar de la circulació 300 milions de cotxes
El president nord-americà, Joe Biden, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, a la COP26 | Europa Press
Més de 100 països signen una reducció dràstica d’emissions de metà
La Unió Europea i els Estats Units són darrere d'aquest compromís, anunciat a la COP26
Piscifactoria
El metà, de gas d’efecte hivernacle a ajuda a la seguretat alimentària
Un estudi demostra que es pot convertir en menjar per a peixos, augmentant la producció de les piscifactories
Les deixalleries són una de les principals emissores de metà a l'atmosfera | PIXABAY
Reduir les emissions de metà, una forma ràpida de frenar l’escalfament global
Tot i que el CO2 n'és el principal responsable, la reducció del metà es notaria molt més aviat i guanyaríem temps

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa