MonPlaneta
Un suplement alimentari pot reduir les emissions de metà de les vaques fins a un 30%
  • CA

La ramaderia suposa aproximadament un 10% de totes les emissions de gasos d’efecte hivernacle del món, i una gran part d’aquests prové del metà que emeten els més de 1.400 milions de vaques que hi ha al món. Una startup suïsso-britànica, però, anomenada Mootral, afirma que ha trobat la manera de reduir aquestes emissions en un 30%, cosa que suposaria l’equivalent a retirar uns 300 milions de cotxes de combustió interna de les carreteres europees. Aquesta solució sorprenent és un suplement, basat en l’all i en extractes de cítrics, que barrejat amb l’aliment habitual dels animals podria reduir les emissions de metà en el que, comparativament, seria una tona de CO2 per vaca i any. Segons explica la cadena nord-americana CNN en un article a la seva pàgina web, actualment Mootral està convertint l’estalvi de carboni que està generant en crèdits, que ven a altres empreses que volen compensar les seves emissions. Els beneficis d’aquesta operació tornen als grangers, recuperant la inversió en Mootral i permetent-los comprar-ne més.

La cadena nord-americana explica com Brades Farm, al nord d’Anglaterra, és el primer negoci que ha entrat al programa de crèdits de carboni de Mootral. Les seves 440 vaques lleteres s’alimenten de pinso barrejat amb el suplement, que impedeix que els microbis del seu estómac elaborin metà en digerir el menjar. L’empresa, a més, està aprofitant comercialment aquesta operació anunciant-se com a sostenible, amb “menys rots de vaca”. Els propietaris de Brades veuen aquesta operació com una gran oportunitat de vendre llet d’alta qualitat i sostenible a les cafeteries de Londres. Pel que fa als crèdits de carboni, van entrar al mercat el passat mes d’abril a un preu d’uns 80 dòlars (1 crèdit equival a una tona de CO2), molt més alt que els crèdits de compensació dels boscos, que valen uns 4$, però amb l’avantatge de suposar una reducció d’emissions directa i verificable en un moment on la demanda d’aquests crèdits està augmentant ràpidament, creant un mercat que el 2019 ja valia 320 milions de dòlars i que, segons algunes estimacions, el 2030 en podria valdre 50.000.

Vaques
Vaques

Amb aquestes perspectives, no és estrany que Mootral vulgui ampliar les seves operacions, però no tot és tan senzill. La reducció d’emissions de metà depèn del tipus de vaca i de l’entorn on visqui, i de moment només han fet mesures en les dues races de Brades Farm. Tot i això, esperen fer més tests a diverses parts del món i analitzar l’efecte de la dieta. De fet, segons l’article, ben aviat començaran a fer proves a un ranxo de Texas amb 12.000 caps de bestiar per veure si s’aconsegueix trobar la combinació correcta de dieta, entorn i suplements que permeti mantenir aquesta enorme reducció d’emissions sense que ni la productivitat ni la qualitat de la llet de les vaques caigui i, alhora, fent econòmicament viable l’operació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa