MonPlaneta
Reduir les emissions de metà, una forma ràpida de frenar l’escalfament global
  • CA

No hi a cap dubte que l’eliminació dels combustibles fòssils i altres mesures que aturin les emissions de diòxid de carboni són imprescindibles per evitar l’escalfament global i les seves conseqüències, que poden ser catastròfiques. Com recorda un editorial de la revista ‘Nature’, però, el CO2 no és l’únic gas d’efecte hivernacle, i el darrer informe de l’IPCC posa el focus en el metà, que ha contribuït a 0,5ºC d’escalfament des de l’era preindustrial i que podria ser una oportunitat per refredar ràpidament el planeta.

El metà és el component principal del gas natural, que s’ha impulsat com una alternativa més neta al carbó i l’ús del qual s’ha disparat els darrers anys. Això, és clar, ha tingut un preu: les concentracions de metà a l’atmosfera s’han més que duplicat des dels nivells preindustrials. Això és un problema perquè, tot i que en proporció hi ha poquíssim metà, és unes 80 vegades més potent que el CO2 a l’hora d’atrapar calor a l’atmosfera. D’altra banda, però, també es desintegra més ràpid, normalment en deu anys, de manera que reduir les emissions de metà podria alleujar l’escalfament global a curt termini i guanyar temps per acabar definitivament amb el CO2.

La metanitzadora en fase de proves en què Extron i Torres estan col·laborant | A.S.
La metanitzadora en fase de proves en què Extron i Torres estan col·laborant | A.S.

La ramaderia, amb un 31%, és la principal responsable d’emissions de metà del món, seguida de les explotacions de petroli i gas, amb un 25%. En el cas de la ramaderia, és clar, reduir el metà és un repte, perquè caldria un canvi d’alimentació a nivell mundial en un moment on els països en vies de desenvolupament mengen cada cop més carn. Un objectiu necessari però que no serveix per a una reducció a curt termini. Les emissions de metà, però, es podrien reduir un 57% fins el 2030 amb tecnologies existents, especialment les del sector energètic, reduint les filtracions dels gasoductes i fent que mines de carbó i depuradores capturin el metà i el facin servir per generar la seva pròpia electricitat. Fent això, l’escalfament global es podria reduir en 0,25ºC el 2050 i en 0,5ºC el 2100.

Identificar d’on prové el metà també és un repte, però sembla que s’avançarà ràpidament gràcies a una xarxa de satèl·lits impulsats per diverses empreses i institucions i als esforços conjunts, per exemple, de les Nacions Unides i la Comissió Europea. Amb tot plegat, i la cimera climàtica de Glasgow gairebé a la cantonada, aquesta aproximació a frenar el canvi climàtic podria ser una oportunitat prioritària.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa