MonPlaneta
Més de 100 països signen una reducció dràstica d’emissions de metà
  • CA

La Unió Europea i els Estats Units van anunciar, aquest dimarts, un acord global per reduir les emissions de metà entre ara i el 2030. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el president nord-americà, Joe Biden, van encarregar-se personalment de fer públic el Compromís Global del Metà, que vol retallar en un 30% la quantitat d’aquest gas d’efecte hivernacle que va parar a l’atmosfera respecte els nivells actuals.

Tot i que el diòxid de carboni és el gas d’efecte hivernacle que centra més esforços de la lluita contra el canvi climàtic perquè se n’emet molt més i dura molt més temps a l’atmosfera, el cert és que el metà és 84 vegades més potent i que, actualment, és responsable d’un terç de l’escalfament global. El fet que desaparegui en cosa de vint anys, a més, fa que una reducció de la seva presència sigui una bona manera de “comprar temps”, és a dir, de frenar temporalment l’escalfament global. Segons els càlculs, complir aquesta promesa podria reduir l’augment de la temperatura de la Terra en 0,3ºC el 2040, una contribució gens menyspreable.

Les deixalleries són una de les principals emissores de metà a l'atmosfera | PIXABAY
Les deixalleries són una de les principals emissores de metà a l’atmosfera | PIXABAY

Tot i això, tant von der Leyen com Biden saben perfectament que això només és una solució temporal, un pegat. “Hem de reduir les emissions ràpidament”, va dir la presidenta de la CE aquest dimarts. “No podem esperar al 2050”, va afegir, i és per això que va defensar la reducció d’emissions de metà dient que és “la fruita que penja més avall”, “una de coses més efectives que podem fer per reduir l’escalfament global a curt termini”.

El compromís anunciat dimarts ha estat signat per països que, combinats, emeten gairebé la meitat de tot el metà del món i, com va recordar Biden, representen el 70% del PIB del planeta. Així doncs, sembla que hi comença a haver moviments seriosos per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle, començant pel metà, per bé que altres grans emissors, com la Xina, Rússia i l’Índia, no s’han sumat a aquest compromís global i que, com sempre, és un acord voluntari, sense sancions pels incompliments.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa