MonPlaneta
Un sensor desenvolupat a la UOC redueix el consum d’aigua a l’agricultura

Dos estudiants de grau de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) han creat un sensor que permet reduir a la meitat el consum d’aigua al reg agrícola i, d’aquesta manera, plantar cara a les sequeres cada cop més habituals i severes que ens duu el canvi climàtic. Actualment, el 80% de l’aigua consumida a l’estat espanyol és per a usos agrícoles i, per tant, cada cop que es parla de reduir el consum d’aigua, tothom mira al camp. Alhora, l’agricultura és el 2,5% del PIB de l’Estat, el doble que la mitjana d’Europa, de manera que cal anar amb compte.

Un projecte guanyador

El fet és que, en molts casos, el marge de millora en l’ús de l’aigua és prou ampli i una part substancial del consum es podria reduir millorant-ne l’eficiència. Això és precisament el que volien fer María Martínez i Fernando Carrasco, murcians residents a Suècia i estudiants de la UOC, quan van crear Agrodit, una solució tecnològica per facilitar el control dels conreus i implementar un reg hipereficient per estalviar costos i recursos. Un projecte que va guanyar el premi del jurat a la darrera edició del programa d’emprenedoria SpinUOC, coordinat per la plataforma Hubbik.

Els sensors controlen la temperatura i la humitat del sòl en temps real | Agrodit
Els sensors controlen la temperatura i la humitat del sòl en temps real | Agrodit

Una millora imprescindible

Amb unes exportacions agroalimentàries i pesqueres superiors als 60.000 milions d’euros, el sector agrícola ha anat creixent de manera gairebé constant durant els darrers anys concentrant-se, especialment, en els conreus de regadiu. És per això que la seva demanda d’aigua suposa una part tan majoritària del consum estatal i també la raó per què, en un context com l’actual i amb les perspectives de futur que tenim, l’eficiència en l’ús dels recursos hídrics és absolutament imprescindible. Especialment si tenim en compte que gairebé la meitat de l’aigua, actualment, es malgasta a causa de sistemes ineficients.

És per això que tecnologies com la d’Agrodit poden ser un aliat tan important. L’ús de sensors d’humitat i temperatura del sòl milloren el reg, proporcionant informació precisa sobre les condicions dels conreus. Amb aquests sensors, el seguiment es pot fer en temps real, evitant el reg excessiu, i també ajuden a identificar les zones on cal reg addicional de manera precisa, evitant el desgast del sòl i que es trenqui l’estructura.

Amb una aplicació, es pot controlar el reg a distància amb les dades obtingudes | Agrodit
Amb una aplicació, es pot controlar el reg a distància amb les dades obtingudes | Agrodit

Una quinzena de clients

Gràcies a això, expliquen els seus desenvolupadors, es pot arribar a estalviar fins a un 50% d’aigua de reg, fent-la servir només quan cal i en la quantitat que necesita cada conreu. Els sensors funcionen de manera autònoma i amb energia solar, de manera que no cal recarregar-los, i estan connectats a una aplicació que mostra les dades recollides i les prediccions meteorològiques de la zona i permet controlar el reg remotament.

Aquest sistema ha estat desenvolupat juntament amb els agricultors per adaptar-lo a les seves necessitats i ja ha estat provat en dos projectes pilot: un conreu de xirivia en exterior i un hivernacle amb tomàquets ‘cherry’. En aquest darrer cas, l’agricultor no només va estalviar aigua sinó també un 25% d’hores de feina i, a més, va obtenir uns tomàquets de més qualitat, que va vendre a un preu un 20% més alt. Agrodit, a hores d’ara, ja té 15 clients comercials, entre les quals les dels projectes pilot.

Més notícies
Un pou comú a Kenya | Wikimedia Commons

IBM premia un projecte barceloní per ajudar a trobar aigua a Àfrica

Un equip internacional ha desenvolupat una aplicació i un aparell per facilitar l'accés a aquest recurs a les zones més desafavorides del continent
Gràcies a les tècniques presentades per la UB es podrà seguir l'impacte de l'estrès per sequera a les plantes de manera ràpida, fàcil i barata

La UB crea eines ràpides i barates per avaluar la sequera a les plantes

Gràcies a elles es podrà fer un seguiment de l'estrès que pateixen a zones remotes o amb menys recursos
Gota d'aigua | Terry Vlisidis a Unsplash

Un nou sistema pot dessalinitzar aigua fent servir només energia solar

El procediment també es pot aplicar al tractament d'aigües residuals i a l'esterilització d'equipament mèdic
Bosc de pins i avets morts per sequera al Parc Nacional Sequoia, a Califòrnia | Jordi Martínez Vilalta

Els efectes de la sequera de l’any passat causen la mort sobtada de pins

El arbres resisteixen verds durant molt de temps però després s'assequen en cosa de dies

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa