MonPlaneta
IBM premia un projecte barceloní per ajudar a trobar aigua a Àfrica
  • CA

Un equip internacional amb presència catalana i amb base a Barcelona ha estat un dels guanyadors del concurs ‘Call to Code’ de l’empresa nord-americana IBM, de gran prestigi al sector tecnològic. El seu projecte, que vol ajudar a trobar aigua a les regions més desafavorides d’Àfrica, ha rebut el primer premi de la regió Àsia-Pacífic.

“No esperàvem gens guanyar”, explica Mazen Hassani, un dels cinc integrants de l’equip. Aquest sirià de 28 anys explica que la competència és duríssima, amb equips molt grans i molt preparats “especialment a l’Índia i a la Xina”. Quan van quedar finalistes a la categoria universitària ja van donar-se per satisfets. Tant, que no es van assabentar que havien estat guanyadors regionals fins una setmana després. “Ni tan sols ho havíem mirat”, recorda, rient.

Els seus companys són el també sirià Adel Saadeddin, el tailandès Hai Ha, el francès Pierre Schwob i el català Carles Zato. Menys Ha, aquestes joves promeses de la informàtica estudien a la Universitat Harbour.Space, un centre privat que té seu a la Vila Olímpica. Saadeddin ha estat finalista del concurs universitari internacional de programació ICPC dues vegades, Hassani ha guanyat diversos premis de robòtica, i tots dos han estat becats per estudiar a Barcelona. Harbour.Space, a més, també els ha ajudat amb els tràmits amb les autoritats sirianes i espanyoles.

La seu de Harbour.Space a Barcelona
La seu de Harbour.Space a Barcelona

A ‘Call to Code’, IBM proposa un problema cada any. L’empresa posa a disposició dels participants tot d’eines perquè proposin solucions, i demana que els projectes presentats es programin amb codi obert. El tema de l’edició 2021 era el canvi climàtic i l’escassedat d’aigua. Els problemes de subministrament d’aigua a l’Àfrica són més que coneguts. El que no ho és tant, segurament, és que el continent té moltíssima aigua al subsòl. El problema és que, per bé que les autoritats internacionals tenen els mitjans per buscar i cavar pous, la població local no.

Normalment, cal que un hidrogeòleg estudiï durant dies els mapes i els dades disponibles per localitzar el millor lloc on cavar. No es tracta només de saber si hi ha aigua: cal tenir en compte la duresa del sòl, la profunditat a què es troba l’aigua, la salinitat… “Es fa molta recerca però no s’implementa”, es lamenta Hassani.

Aquí és on entra el projecte ‘Well Well Well’. Essencialment és un algorisme, una intel·ligència artificial d’aprenentatge automàtic. Gràcies als mapes i hidrogeològics i a les dades tipus de sòl, els pous existents, la seva producció… s’entrena per trobar els indrets òptims on començar a cavar. Com que està pensat per a particulars, famílies o poblets, indica els millors llocs en un radi de 5km i una profunditat màxima de sis metres. A més, també té en compte la duresa del sòl i assenyala només els llocs on es pot arribar a l’aigua fent servir només pics i pales.

L’aplicació mostra els llocs més propers on es pot trobar aigua cavant un pou | Well Well Well

Les proves de l’aplicació es van fer a Barcelona i també a Síria. Encara hi havia, però, un altre repte. L’aplicació és accessible a través d’Internet, però el seu objectiu són persones a Àfrica que molt sovint no tenen ordinador o ni tan sols un telèfon mòbil. Per a això també han trobat una solució: un petit aparell que llegeix la posició de l’usuari amb un xip GPS i que duu una targeta SD amb totes les posicions dels possibles pous precalculades.

Amb un cost de menys de 9€, està pensat perquè el faci servir qualsevol persona, de manera que ni tan sols té instruccions ni informació escrita. Amb una creueta amb quatre llums que s’encenen i s’apaguen, l’usuari pot seguir les indicacions fins arribar al pou més proper.

Les seves prestacions, però, tan simples com útils, no s’acaben aquí: l’aparell té dos botons. Un, el superior, mostra la segona millor opció per cavar, en cas que s’arribi a un punt on ja hi ha un pou. L’altre, el de sota, està pensat per a famílies grans o pobles petits, i indica on trobar el millor lloc per cavar un pou més gran, encara que la distància, en aquest cas, sigui més gran.

Pel que fa a l’alimentació, aquest petit equip de prospecció funciona amb una bateria de telèfon mòbil que li dóna una autonomia d’entre dues o tres setmanes. Quan s’esgota, només cal connectar el carregador USB, que duu una petita cèl·lula solar, i esperar unes hores.

L’equip responsable de ‘Well Well Well’ ara ha creat una startup per mirar d’arribar a tanta gent com sigui possible i millorar les prestacions de l’aplicació i de l’aparell autònom. “Volem contactar amb grans empreses”, expliquen Hassani i Saadeddin. “Si aconseguim que ens cedeixin les seves dades, podrem millorar encara més l’algorisme i optimitzar els seus resultats”. Així, conclouen, podrien ajudar més i millor les persones que actualment tenen dificultats per accedir a un recurs tan bàsic com l’aigua i que, a causa del canvi climàtic, en tindran encara més a mesura que passin els anys.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa