MonPlaneta
Els efectes de la sequera de l’any passat causen la mort sobtada de pins

La sequera que afecta part de Catalunya i de la península Ibèrica des de fa dos anys està començant a causar la mort sobtada de pins. El projecte Alerta Forestal del CREAF, que segueix la salut dels boscos de Catalunya amb ajuda ciutadana, ha comprovat que aquests arbres estan mostrant els efectes de la sequera amb un any de retard. Això és perquè les coníferes, com aquests o els avets, resisteixen tant com poden i per això es veuen verds o gairebé verds. No obstant això, pateixen en silenci durant mesos i, en pocs dies, poden assecar-se i morir.

Aquest fenomen és, precisament, el que s’està veient a zones d’Osona i el Berguedà aquest estiu, on moltes capçades de pins estan quedant totalment marronoses sobtadament. La coordinadora d’Alerta Forestal, Mireia Banqué, afirma que, quan això passa, “els pins ja estan morts” perquè “no tenen cap fulla verda que els permeti mantenir les funcions vitals”. Això pot passar mesos o fins i tot anys després d’acabar-se el període de sequera, cosa que explica perquè, tot i que la primavera ha estat relativament plujosa a moltes zones, els pins estan morint.

Episodi per sequera a la Noguera | CREAF
Episodi per sequera a la Noguera | CREAF

Podríem haver subestimat la superfície de coníferes afectades

Segons l’informe DeBosCat2022, la xarxa de seguiment de la salut dels boscos de Catalunya del Departament d’Acció Climàtica, coordinada pel CREAF i que compta amb el suport dels Agents Rurals, la temporada passada va ser la que va registrar més boscos afectats per sequera. De les 33.072 hectàrees de bosc amb signes de patiment per la calor i la sequera, 5.993 eren de coníferes, una dada molt inferior a les de planifolis. No obstant això, com que les coníferes mostren l’afectació amb retard, pot ser que la dada sigui subestimada i, fins d’aquí un temps, no sabrem fins on arriben les conseqüències d’aquest fenomen.

Dues estratègies diferents

Els planifolis com els roures, els faigs, les alzines i les sureres, es renoven, és a dir, es desprenen de les fulles durant la sequera i rebroten, traient-ne de noves quan arriba la pluja, en general a la tardor. Això és perquè aquests arbres, quan hi ha una forta sequera, tanquen els estomes, els porus a través dels quals transpiren evaporant aigua i on fan la fotosíntesi. Quan els tanquen, redueixen al màxim la pèrdua d’aigua, doncs, però també deixen de fer la fotosíntesi. Si la situació dura, les fulles s’assequen i cauen i es renoven quan poden.

Els pins, en canvi, només deixen algunes fulles si la situació és molt severa o de molta durada, per minimitzar la necessitat d’aigua. Així, perden les més velle per mantenir les més joves, cosa que fa que la pèrdua sigui més visible a les zones interiors i baixes mentre la capçada continua verda. En qualsevol cas, AlertaForestal continurà amb els ulls al bosc, mirant de fer un seguiment el més acurat possible dels boscos afectats per sequera a Catalunya.

Més notícies
Gràcies a les tècniques presentades per la UB es podrà seguir l'impacte de l'estrès per sequera a les plantes de manera ràpida, fàcil i barata

La UB crea eines ràpides i barates per avaluar la sequera a les plantes

Gràcies a elles es podrà fer un seguiment de l'estrès que pateixen a zones remotes o amb menys recursos
Bosc de pins i avets morts per sequera al Parc Nacional Sequoia, a Califòrnia | Jordi Martínez Vilalta

Hi ha una manera de salvar totes les plantes del món de l’extinció

Un científic ha traçat un pla per protegir-les i creu que "no hi ha excusa" per no fer-ho
La sequera és una de les conseqüències més preocupants del canvi climàtic a tota la Mediterrània | Aigües de Barcelona

La Mediterrània és la segona regió més afectada del món pel canvi climàtic

Medcities afirma que els ajuntaments són claus per aconseguir els objectius de sostenibilitat i resiliència
Les autoritats del país s'han reunit amb representants dels governs locals i els ramaders per mirar de frenar aquesta escalada | Kenya Wildlife Service

La sequera extrema augmenta els conflictes entre humans i lleons a Kenya

La darrera setmana una desena d'aquests grans felins han estat abatuts al sud del país

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa