El secretari general de l’Organització de les Nacions Unides (ONU), Antonio Guterres, vol que les companyies del sector dels combustibles fòssils paguin impostos pel dany que han causat i causen al clima. En un discurs davant l’Assemblea General de l’organització, ha afirmat que els seus beneficis haurien d’estar gravats per compensar el mal que fan, una opinió que ha estès a totes les indústries contaminants i que contribueixen a l’escalfament global.
Un dels debats més agres
El problema sobre qui paga pels danys que causa el canvi climàtic és un dels debats més candents a les negociacions internacionals i, probablement, un element central a les discussions que hi haurà a la propera cimera climàtica COP27, que tindrà lloc a Egipte. Dirigint-se als delegats de l’Assemblea General, reunits a la seva seu de Nova York (Estats Units), Guterres ha recordat la situació en què ens trobem, on tant la guerra a Ucraïna com l’escassedat d’aliments, els problemes de subministrament energètic i l’augment del cost de la vida està apropant un “hivern de nostra desplaença global”, en referència a la frase amb què comença ‘Ricard III’, de William Shakespeare.

Justament, el problema sobre ‘qui paga’ és molt important, ja que els països pobres insisteixen que els rics haurien de pagar per les seves emissions i pels danys que estan causant, especialment, a les regions més desafavorides del planeta. Malgrat les seves promeses, però, els països desenvolupats continuen negant-se a pagar o aporten només una fracció del que havien promès.
Una qüestió de moral i de justícia econòmica
Per a Guterres, però, és una qüestió de moral i de justícia econòmica, com exemplifiquen les grans onades de calor i les inundacions que ha patit el Pakistan, per exemple, que deixen clar com cal apujar l’aposta per ajudar els qui més ho necessiten i que qui ho ha de fer són els responsables de la crisi. “La indústria dels combustibles fòssils s’engreixa amb centenars de milers de milions en subvencions i grans beneficis mentre l’economia de les llars s’encongeix i el nostre planeta crema”, ha sentenciat.

És per això que ha demanat als països desenvolupats que gravin els beneficis de les empreses de combustibles fòssils i redirigeixin els diners als països que pateixen els efectes del canvi climàtic i a les persones que pateixen per l’augment dels preus dels aliments i l’energia. Entre les opcions hi ha una taxa al carboni, als viatges en avió i també als combustibles pesants dels vaixells, que es discutiran properament a la cimera COP26.