MonPlaneta
Europa obliga Polònia a pagar mig milió d’euros diaris mentre no tanqui una mina de carbó
  • CA

L’estat polonès haurà de pagar mig milió d’euros cada dia que la mina de lignit a cel obert de Turów, prop de la frontera amb Alemanya i la República Txeca, continuï oberta. Així ho va decidir el Tribunal Superior de Justícia de la UE aquest mateix dilluns, després que el país incomplís l’ordre de la Comissió Europea d’aturar les operacions el passat mes de maig, a causa d’una denúncia de la República Txeca.

En un comunicat, el govern polonès ha afirmat que continuarà sense tancar la mina, encara que això suposi una multa, afirmant que aturar-ne les operacions “amenaçaria l’estabilitat del sistema energètic polonès”. Segons l’empresa pública que gestiona la mina, Turów dóna energia a més de dos milions de llars al país, a més de ser l’origen de la feina de la meitat de lapoblació de la regió. Tot i això, la seva ubicació, tan aprop de dos països més, ha estat font de problemes per raons mediambientals, i l’escalada va disparar-se quan Polònia va anunciar que planejava continuar excavant en direcció a la frontera txeca, cosa que va causar disputes tot i que, segons Polònia, la mina continuarà sent dins dels límits de la seva llicència d’operació.

Tot plegat en un moment on la UE s’esforça per deixar de dependre del carbó per obtenir energia, un objectiu que s’hauria de complir abans del 2030 però que les autoritats poloneses ja han deixat clar que, en el seu cas, és totalment impossible.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa