MonPlaneta
La saliva d’un cuc pot descompondre el polietilè, un plàstic molt resistent
  • CA

El polietilè, un plàstic molt resistent i un dels que més contamina els sòls, els rius i els oceans del món, es descomposa en exposar-lo a la saliva d’uns cucs. De fet, en només una hora, es degrada tant com ho faria després d’anys d’exposició als elements, segons explica un equip d’investigadors liderat pel Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) en un article publicat a ‘Nature Communications’. Un descobriment que pot ajudar molt a trobar maneres naturals de tractar el gran problema global de la contaminació per plàstics.

Els científics han descobert que, a la saliva del cuc de cera (Galleria mellonella), la forma larvària de l’arna de la cera, hi ha dos enzims que poden descomposar el polietilè a temperatura ambient. És la primera vegada que s’ha trobat un agent tan efectiu a la natura, especialment contra aquest plàstic, que és un dels que presenta més problemes a l’hora de processar-lo perquè es degrada molt lentament i és molt resistent a l’oxigen, cosa que impedeix que s’oxidi.

La doctora Federica Bertocchini, una de les autores de l'estudi, amb un cuc de cera | Bollplayer (Wikimedia Commons, CC-SA-4)
La doctora Federica Bertocchini, una de les autores de l’estudi, amb un cuc de cera | Bollplayer (Wikimedia Commons, CC-SA-4)

Una investigació que va començar fa anys

El polietilè és un dels grans reptes pendents dels esforços per reduir, reciclar i reutilitzar els plàstics, i hi ha investigadors de tot el món mirant de trobar una solució per a l’acumulació d’un material que es fa servir per a moltíssimes coses. Una de les línies de recerca, que es va iniciar l’any 2017, és precisament la dels cucs de cera, que fa temps que se sap que són capaços d’alimentar-se de polietilè i que, per tant, poden degradar-lo i digerir-lo.

En aquest nou article, els investigadors mostren com la saliva dels cucs de cera té dos enzims que aconegueixen que aquest plàstic comenci a oxidar-se, en una versió accelerada d’un procés que a l’aire lliure i amb temperatures normals podria trigar anys a produir-se. Una capacitat sorprenent però que tenen gràcies a l’evolució, que ha convertit aquests animals en una plaga que devora ruscs d’abelles i que, per tant, ha de poder degradar i digerir la cera.

Cucs de cera | Vine House Farm
Els cucs de cera poden tenir la clau del reciclatge d’un dels plàstics més emprats i més difícils de tractar | Vine House Farm

Un descobriment que obre moltes possibilitats

En qualsevol cas, el descobriment d’aquests dos enzims és podria ser l’inici d’una nova manera de tractar el polietilè, una opció alternativa de degradació biològica que podria ser molt important en el futur, tant si s’apliqués en grans instal·lacions de tractament de residus com, fins i tot, a les nostres llars, pre-degradant el plàstic de la mateixa manera que moltes persones converteixen els residus orgànics en compost.

Tot i que encara caldrà investigar més, sembla que es podria haver fet una passa endavant molt important per solucionar el problema dels plàstics.

Més notícies
Aquests cucs són capaços de menjar porexpan, una habilitat que pot ser importantíssima pel futur del reciclatge | Wikimedia Commons
Un cuc que s’alimenta de plàstic podria revolucionar el reciclatge
Tot i que l'espècie era coneguda, no se sabia que tenia un enzim que li permet digerir aquestes deixalles
Boles de polietilè | Wikimedia Commons
Inventen un nou tipus de polietilè resistent però degradable
És el plàstic més emprat del món i, en aquesta nova fórmula, podria reduir el problema de la persistència del plàstic al medi ambient
Aquesta nova màquina podria canviar un element clau de la indústria dels discos de vinil | Green Vinyl Records
Presenten una alternativa verda per a la fabricació de discos de vinil
Tot i que la demanda està en auge i cal reduir l'ús de plàstic, la indústria funciona igual que als anys vuitanta
Gràcies a un làser es pot aconseguir convertir el plàstic PET en nanodiamants | HZDR / Blaurock
Aconsegueixen convertir el plàstic més fabricat del món en diamants
La transformació s'aconsegueix fent servir un làser i podia tenir aplicacions molt importants

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa