MonPlaneta
Inventen un nou tipus de polietilè resistent però degradable

El polietilè és el plàstic més fabricat al món perquè, gràcies a les seves propietats, té usos molt diversos i pot durar molts anys. Tot i això, també resulta un dels més nocius per al medi ambient perquè no es degrada i sovint acaba als rius, mars o altres espais naturals del món. Això, però, podria canviar, ja que en un article a la revista ‘Science’, un equip de la Universitat de Constança, a Alemanya, ha anunciat com una petita modificació de les cadenes moleculars que el formen permet millorar-ne les propietats i fer-lo més fàcilment degradable.

Aconseguir que el polietilè, un material hidrofòbic –repel·leix l’aigua– tingui propietats millors, com ara que s’adhereixi més a superfícies metàl·liques, ha estat l’objectiu de molts científics de materials durant anys, però totes les opcions provades fins ara han tingut resultats poc satisfactoris. Gràcies a la incorporació de monòxid de carboni, però, els investigadors de la Universitat de Constança ha aconseguit mantenir les propietats mecàniques del polietilè, com la seva durabilitat, i aconseguir fins i tot millorar-les, però alhora fer-lo més fàcilment degradable. Això podria permetre, en un futur proper, fabricar polietilè de curta durada, que servís per moltes de les funcions que té actualment però sense que acabés suposant un problema mediambiental en contribuir a l’acumulació de plàstic als espais naturals de tot el planeta.

Escuma de polietilè | Wikimedia Commons

Tot i que cal continuar investigant i adaptar la seva producció a escala industrial abans no es converteixi en una realitat, aquesta troballa obre la porta a millorar el respecte pel medi ambient dels plàstics que es fan servir arreu del món. Un nou avenç científic en el camí de la sostenibilitat i el respecte al medi ambient per tal de reduir l’impacte de les activitats humanes en la resta d’ecosistemes de la Terra que, ptoser, ben aviat arribarà a les nostres vides diàries.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa