MonPlaneta
Aconsegueixen convertir el plàstic més fabricat del món en diamants
  • CA

Un equip internacional d’investigadors ha anunciat que ha aconseguit convertir el plàstic més fabricat del món en diamants. Segons expliquen en un article a ‘Science Advances’, la transformació s’aconsegueix fent servir un làser i podria tenir aplicacions molt importants i diverses.

D’ampolles a diamants

El tereftalat de polietilè, més conegut com a PET, és el plàstic més comú a la nostra vida diària, sent emprat, per exemple, tant pels envasos d’alguns aliments com per a ampolles. Fins i tot s’ha plantejat fer-lo servir com a substitut del PVC en la fabricació de discos de vinil. Doncs bé, aquest mateix plàstic, sotmès a una pressió d’un milió de cops la de la Terra i escalafat a milers de graus, es converteix en nanodiamants.

Reproducció artística de l'aspecte que deu tenir Hipocamp, orbitant Neptú i amb el Sol de fons | NASA / ESA / J. Olmsted (STScI)
Neptú és un dels planetes on se sospita que es poden formar diamants de manera natural | NASA / ESA / J. Olmsted (STScI)

L’experiment confirma una teoria sobre el cosmos

D’entrada, això demostra que als gegants glaçats del Sistema Solar, com ara Urà i Neptú, hi poden ploure diamants, ja que les temperatures, pressions i elements químics presents són semblants als de l’experiment que s’ha dut a terme al nostre planeta. A més, però, aquest estudi també obre la porta a reciclar plàstic per fabricar nanodiamants que poden servir, entre d’altres, en aparells quàntics.

Una nova manera de crear diamants artificials

Durant els experiments, els investigadors van aplicar làsers a mostres de plàstic. Cada raig va crear una ona de xoc a través del material, augmentant la temperatura i la pressió al seu interior. En analitzar-lo amb raigs X van observar que, efectivament, s’havien format nanodiamants al seu interior.

El PET és un dels plàstics més emprats arreu del món

Fins ara, s’havia pogut crear diamants artificials comprimint compostos d’hidrogen i carboni però el PET, tot i que és un hidrocarbur, també conté oxigen. És per això que poder crear-ne a partir d’ell fa pensar que pot passar de manera natural a planetes no gaire llunyans. De fet, fins i tot sembla que l’oxigen ajuda a la formació de diamants, ja que es combina amb l’hidrogen i deixa lliure el carboni, que és el que forma els diamants.

La fabricació de nanodiamants, fins ara, es feia mitjançant explosius, un procés que resulta tant perillós com difícil de controlar. Amb aquesta nova tècnica, en canvi, es podrien crear d’una manera més senzilla. El pas següent és trobar una manera senzilla i barata d’extreure aquests diamants, cosa que obriria la porta a donar un ús comercial al que, de moment, només és una curiositat científica.

Més notícies
Vaques alimentant-se a una granja, en una imatge d'arxiu | Domini Públic
L’estómac de les vaques pot desfer plàstics considerats difícils de reciclar
Les proves fetes amb PET, el plàstic més habitual, indiquen que el pot digerir sense problemes
Plàstics | Pixabay
Reciclar el plàstic en materials més valuosos pot canviar la indústria
Un equip d'investigadors troba una manera senzilla i barata de recuperar alguns productes, obrint la porta a abaratir la circularització del sector
Aquest plàstic, creat amb restes vegetals, podria substituïr el PET, un dels més emprats actualment | EPFL
Aconsegueixen crear plàstic de bona qualitat i barat amb residus vegetals
El resultat és un material semblant al PET però fàcil de fabricar, reciclable i biodegradable
Els bioplàstics són una de les indústries del futur i és per això que els inversors s'hi estan bolcant | Wikimedia Commons
La indústria dels bioplàstics es prepara per substituir el petroli
Les inversions per tal d'augmentar la producció arriben als milers de milions d'euros

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa