Les ruïnes de l’antiga ciutat romana de Pompeia ara generen la seva pròpia energia amb plaques solars invisibles. Tal com informa la cadena nord-americana CNN, tres edificis del jaciment es proveeixen d’electricitat per tal de reduir costos i fer-lo més sostenible.
Les plaques s’han fet amb un mètode innovador, que imita els materials tradicionals que feien servir els romans, per tal de no trencar l’harmona del conjunt, les restes d’una ciutat destruïda per l’erupció del volcà Vesuvi l’any 79. Han estat instal·lades a la Casa de Cerere, a un termopoli –un antic restaurant de menjar ràpid– i a la Casa dels Vettii, una de les més luxoses de Pompeia, que va obrir fa poc després d’una restauració que ha durat vint anys. Amb aquestes plaques, que són iguals que les rajoles de terra cuita, s’aconsegueix prou electricitat com per il·luminar els frescos que van sobreviure a la destrucció i que continuen enlluernant el món 2.000 anys després.
L’electricitat, un gran problema per a Pompeia
La despesa elèctrica, justament, és un dels grans problemes de Pompeia. Com que el jaciment és tota una ciutat, l’energia necessària per il·luminar-la és enorme i, a més, fer-ho amb fonts d’energia tradicionals, com ara generadors, podria destrossar l’aparença del conjunt, que té algunes parts que estan completament preservades i sense pràcticament cap element que no fos a la ciutat romana. Instal·lar cables i pals elèctrics, doncs, no és una opció, i les plaques solars invisibles aconsegueixen alhora estalviar milions d’euros i deixar el conjunt, que és visitat per més de 3,5 milions de turistes cada any, amb un aspecte més genuí.

Una empresa capdavantera en el sector
L’empresa darrere d’aquestes plaques solars invisibles, o ‘rajoles tradicionals fotovoltaiques’, com se les anomena, és Dyaqua, una companyia italiana que ofereix panells fotovoltaics amb aspecte de pedra, fusta, ciment o totxanes i que es poden fondre perfectament amb les parets, el terra o el sostre de les cases. De fet, entre els seus clients hi ha el museu d’art contemporani Maxxi, de Roma, i també ha estat contractada per a edificis públics a Portugal i Croàcia. En el cas de Pompeia, a més, aquesta solució es tindrà en compte en tots els projectes de restauració i renovació que es facin, gràcies als seus resultats.