MonPlaneta
Les ruïnes de Pompeia generen la seva energia amb plaques solars invisibles

Les ruïnes de l’antiga ciutat romana de Pompeia ara generen la seva pròpia energia amb plaques solars invisibles. Tal com informa la cadena nord-americana CNN, tres edificis del jaciment es proveeixen d’electricitat per tal de reduir costos i fer-lo més sostenible.

Les plaques s’han fet amb un mètode innovador, que imita els materials tradicionals que feien servir els romans, per tal de no trencar l’harmona del conjunt, les restes d’una ciutat destruïda per l’erupció del volcà Vesuvi l’any 79. Han estat instal·lades a la Casa de Cerere, a un termopoli –un antic restaurant de menjar ràpid– i a la Casa dels Vettii, una de les més luxoses de Pompeia, que va obrir fa poc després d’una restauració que ha durat vint anys. Amb aquestes plaques, que són iguals que les rajoles de terra cuita, s’aconsegueix prou electricitat com per il·luminar els frescos que van sobreviure a la destrucció i que continuen enlluernant el món 2.000 anys després.

L’electricitat, un gran problema per a Pompeia

La despesa elèctrica, justament, és un dels grans problemes de Pompeia. Com que el jaciment és tota una ciutat, l’energia necessària per il·luminar-la és enorme i, a més, fer-ho amb fonts d’energia tradicionals, com ara generadors, podria destrossar l’aparença del conjunt, que té algunes parts que estan completament preservades i sense pràcticament cap element que no fos a la ciutat romana. Instal·lar cables i pals elèctrics, doncs, no és una opció, i les plaques solars invisibles aconsegueixen alhora estalviar milions d’euros i deixar el conjunt, que és visitat per més de 3,5 milions de turistes cada any, amb un aspecte més genuí.

Les plaques solars es mimetitzen perfectament amb l'entorn i són gairebé invisibles | Dyaqua
Les plaques solars es mimetitzen perfectament amb l’entorn i són gairebé invisibles | Dyaqua

Una empresa capdavantera en el sector

L’empresa darrere d’aquestes plaques solars invisibles, o ‘rajoles tradicionals fotovoltaiques’, com se les anomena, és Dyaqua, una companyia italiana que ofereix panells fotovoltaics amb aspecte de pedra, fusta, ciment o totxanes i que es poden fondre perfectament amb les parets, el terra o el sostre de les cases. De fet, entre els seus clients hi ha el museu d’art contemporani Maxxi, de Roma, i també ha estat contractada per a edificis públics a Portugal i Croàcia. En el cas de Pompeia, a més, aquesta solució es tindrà en compte en tots els projectes de restauració i renovació que es facin, gràcies als seus resultats.

Més notícies
Les restes de la tortuga trobada a les ruïnes de Pompeia amb un ou al costat | Parc Arqueològic de Pompeia
Descobreixen una tortuga ‘embarassada’ sepultada a les restes de Pompeia
La troballa dóna molta informació sobre els darrers anys abans de la gran erupció
Spot, el gos robot de Boston Dynamics que guardarà les ruïnes de Pompeia | Parc Arqueològic de Pompeia
Un gos robot vigilarà les ruïnes de Pompeia
Construït per Boston Dynamics, ajudarà a protegir les restes de l'erosió i del vandalisme
Les dues víctimes de la Casa de l'Artesà de Pompeia en una fotografia de 1934 | NOTIZIE DEGLI SCAVI DI ANTICHITA
L’ADN de dues víctimes de Pompeia revela qui eren i per què no van fugir
Totes dues van quedar enterrades sota la cendra volcànica l'any 79, i una d'elles tenia tuberculosi espinal
Les restes dels dos homes trobats al jaciment de Pompeia
Descobreixen les restes perfectament conservades de dos homes a Pompeia
L'erupció del Vesuvi de l'any 79 va sepultar sota la cendra un amo i el seu esclau

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa