MonPlaneta
Un gos robot vigilarà les ruïnes de Pompeia

L’antiga ciutat romana de Pompeia, a Nàpols, enterrada sota la cendra del volcà Vesubi el 79 a.C., serà guardada per un gos robot, que la protegirà tant de l’erosió com dels vàndals i d’altres possibles fonts de danys. Segons informa ‘Ars Technica’, la màquina, anomenada ‘Spot’, ajudarà els arqueòlegs i els equips de preservació a patrullar les 66 hectàrees que ocupa el jaciment i mantenir-lo en bon estat.

Com és ben sabut, Pompeia era una ciutat costanera amb una gran activitat que, pràcticament d’un dia per l’altre, es va convertir en una tomba per a milers de persones i en una càpsula del temps on tot es va aturar, en una catàstrofe que també va afectar altres localitats properes. De fet, com recull el mitjà, és una de les atraccions arqueològiques més famoses del món i, a més, continua donant-nos sorpreses en forma de noves troballes.

El jaciment de Pompeia, amb el volcà Vesubi de fons, la zona que serà patrullada pel gos robot Spot | Wikimedia Commons
El jaciment de Pompeia, amb el volcà Vesubi de fons, la zona que serà patrullada pel gos robot Spot | Wikimedia Commons

Fa gairebé 10 anys, però, que la UNESCO va alertar que l’erosió i el desgast estaven afectant algunes parts del jaciment i que calia prendre mesures per fer-ne un seguiment, restaurar les parts afectades i assegurar-ne el futur. Aquí és, preciament, on ajudarà el gos robot Spot, que farà servir eines d’última tecnologia per monitoritzar el seu estat.

Gràcies al seu disseny, el robot pot caminar fins i tot per terreny inestable i dur petites càrregues, com ara càmeres i sensors per observar l’entorn. Com faria un dron, pot seguir una ruta preprogramada o ser controlat directament per una persona. Segons afirma ‘Ars Technica’, les passejades de Spot posen nerviosos alguns observadors, alguns dels quals, a més, potser pensen en les seves possibles aplicacions militars i de seguretat. De fet, el robot és l’evolució d’un altre gos mecànic creat originalment per a usos bèl·lics.

És bo, però, que des de Boston Dynamics s’hagi posat aquest nou disseny al servei de finalitats més pacífiques, a més de Pompeia, també han estat desplegats per vigilar dipòsits de combustible de coets de SpaceX i com a guardians d’instal·lacions artístiques. Al jaciment, Spot passejarà entre les runes i controlarà les zones on s’estan fent tasques d’excavació i de restauració.

De fet, fins i tot podria trobar els túnels que caven els saquejadors per extreure peces i vendre-les al mercat negre que, sovint, són considerats massa precaris i perillosos per ser explorats per humans. A més, Spot no estarà sol, sinó que l’acompanyarà un dron que, des de l’aire i equipat amb un escàner làser, farà un mapeig de l’excavació i la zona propera.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa