MonPlaneta
Les renovables lideraran el creixement del sector energètic global el 2025
  • CA

Les energies renovables lideraran el creixement del sector energètic mundial a partir del 2025. Segons un nou informe fet públic per l’Agència Internacional de l’Energia (IEA), durant els propers anys pràcticament tota l’electricitat extra provindrà o bé d’aquesta font o bé de l’energia nuclear. La relació entre l’augment de la generació i la pol·lució i l’emissió de gasos d’efecte hivernacle, doncs, és a punt d’arribar a un “punt d’inflexió”, tal com afirma el director de l’IEA, Fatih Birol, en una nota de premsa.

Fatih Birol és el director general de l'Agència Internacional de l'Energia | Friends of Europe / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Fatih Birol, director de l’Agència Internacional de l’Energia | Friends of Europe / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

El carbó serà cada cop més residual

Els combustibles fòssils, afirmen des de l’agència, seran una part cada cop més residual del creixement en la generació d’energia global. De fet, segons les anàlisis dels experts de la IEA, el 2025 més del 90% de la nova electricitat provindrà d’energies lliures de carboni, majoritàriament de les fonts renovables però, en part, també de noves centrals nuclears, que durant els darrers temps estan tornant a ser considerades una opció viable.

El 2025 les renovables podrien suposar el 35% de l’electricitat del món

Més enllà d’aquest darrer punt, que és un element de discussió i conflicte encès des de fa uns anys, hi ha una dada optimista innegable: després d’arribar a màxim el 2022, a partir d’enguany les emissions de CO2 del sector energètic podrien començar a estancar-se i, fins i tot, a caure. El 2025, de fet, l’IEA espera que les energies renovables suposin un 35% de la generació energètica global i que, per tant, superin el carbó, que s’espera que caigui fins al 33%. Pel que fa a la nuclear, podria pujar lleugerament fins arribar al 10% i la resta de l’energia seria generada majoritàriament amb gas, un combustible fòssil però molt menys intensiu en carboni que el carbó.

Manifestació a París durant la Vaga pel Clima del febrer de 2019
La lluita per aturar el canvi climàtic sembla que comença a donar fruits

Senyals clars de canvi

Així doncs, sembla que finalment els esforços de la majoria de països del món per complir amb els Acords de París de 2015 podrien estar començant a donar fruits i el ‘mix’ energètic mundial mostra senyals clars d’estar canviant. Per bé que aconseguir la neutralitat en carboni el 2050 continua semblant extraordinàriament difícil, l’impuls de les renovables, la reducció dels seus costos i la inestabilitat del mercat dels combustibles fòssils està fent que la solar i l’eòlica siguin cada cop més sovint les fonts d’electricitat més barates.

La variabilitat continua sent el gran problema

El problema, és clar, continua sent la variabilitat de la generació elèctrica amb energia renovable. Tant el vent com el sol són relativament poc previsibles i, a més, el canvi climàtic està provocant problemes cada cop més greus a la generació d’energia amb centrals hidroelèctriques, la renovable més utilitzada tradicionalment. Els fenòmens meteorològics extrems, a més, com les onades de fred i de calor, també posen cada cop més pressió en una xarxa de generació i distribució d’electricitat que podria deixar els ciutadans sense llum just quan més falta els fa. La resiliència, doncs, continua sent la gran assignatura pendent, per bé que investigadors d’arreu del món hi treballen.

Més notícies
Macrocentral d'energia solar a Crimea (Rússia) | Activ Solar
Els experts volen que les tecnologies renovables també es puguin reciclar
Les plaques solars, les turbines solars i els vehicles elèctrics d'avui poden ser un problema se'ls acabi la vida útil
El món sostenible del futur és al nostre abast però hem de vigilar per tal que el seu cost no sigui altíssim | Gerry Machen / Flickr (CC BY-ND 2.0)
L’extracció de materials per a la transició energètica, un problema global
Per bé que hi ha prou reserves, les conseqüències socials, ambientals i polítiques s'han de tenir en compte
Omplir el dipòsit és cada cop més car i, segons un professor d'economia política, ho hauria de ser encara més per poder reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle | Pxhere
El pas a les renovables només es produirà si el combustible continua car
Un expert considera la situació actual positiva pel planeta i anima a fer-la permanent
Les energies solar i eòlica generen energia cada cop més barata, a més de neta i renovable | Departament de Territori i Sostenibilitat
Canviar a les renovables podria estalviar bilions d’euros arreu del món
Un estudi de la Universitat d'Oxford nega la idea que la transició energètica hagi de resultar cara

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa