MonPlaneta
L’extracció de materials per a la transició energètica, un problema global
  • CA

El món té prou matèries primeres per dur a terme la transició energètica. Segons un estudi recent publicat a ‘Joule’, els dipòsits d’alumini, terres rares i altres metalls necessaris per a la nova economia verda són suficients per a aquest canvi necessari per frenar el canvi climàtic, però cal tenir en compte les conseqüències socials, ambientals i polítiques de la seva extracció.

És ben sabut que mantenir l’escalfament global per sota d’1,5ºC és un objectiu molt difícil i que, per aconseguir-ho, caldrà una renovació enorme de les infraestructures energètiques globals. Tenir prou matèries primeres per fer-ho és, d’entrada, una bona notícia, però fa temps que estem veient els problemes mediambientals, de drets humans i geopolítics que pot suposar un trencament tan gran tant en la demanda de materials com en qui els té i com s’obtenen.

Foneria d'acer | Pxhere
La producció d’acer necessària per a la transició energètica és enorme | Pxhere

Un volum enorme d’acer, ciment, alumini i altres materials

En aquest estudi, els investigadors, que no inclou els materials necessaris per a bateries elèctriques i altres formes d’emmagatzematge d’energia, es van examinar 17 matèries primeres essencials per a la transició energètica i van calcular quina quantitat de cadascuna farien falta, comparant-la amb les reserves disponibles al planeta -les conegudes, si més no- que es poden extreure de manera rendible. A més del ciment i l’acer -dos materials la producció dels quals generen moltíssimes missions, i també de l’alumini, calen altres matèries primeres com les famoses terres rares, la fibre de vidre o el polisilici.

Els resultats apunten que, en l’escenari de reducció d’emissions més ambiciós, caldrien 2.000 milions de tones d’acer i 1.300 milions de tones de ciment entre ara i el 2050. Pel que fa al disprosi i el neodimi, necessaris per als imants dels aerogeneradors, la seva producció s’hauria de multiplicar per 4 i, en el cas del polisilici per a les plaques solars, hauria de créixer un 150%. Tota aquesta demanda, però, suposa només una part de les reserves disponibles. Per tant, el realment preocupant són les conseqüències d’aquesta extracció.

Òxids de terres rares | Wikimedia Commons
Òxids de terres rares | Wikimedia Commons

Les emissions derivades serien més que compensades

Segons els càlculs d’aquest treball, extreure i processar tots aquests materials generaria uns 29.000 milions de tones de CO2 entre ara i l’any 2050, una quantitat enorme però menys del que s’emet actualment en un any. Aquestes emissions, a més, serien clarament compensades pel descens que se’n derivaria en altres sectors. A més, els avenços en la producció de ciment i acer amb menys emissions també hi podrien ajudar decisivament. Pel que fa als materials que cal extreure per a tot això, hi ha problemes mediambientals i socials molt importants que cal tenir en compte.

Explotació laboral i destrucció d’hàbitats, el principal problema

Tot i que la demanda de materials per a bateries no s’ha contemplat en aquest estudi, i que s’espera que es dispari, en aquest cas la conclusió és la mateixa: els materials necessaris hi són, però caldria augmentar-ne molt la producció i això té uns costos associats que cal tenir en compte. Segons la distribució dels dipòsits, les operacions mineres necessàries poden expulsar comunitats senceres de les seves llars i generar grans quantitats de contaminació ambiental que poden posar en perill els hàbitats de moltes espècies. A més, en molts dels països on s’extreuen actualment aquests materials s’han denunciat abusos de drets humans com ara els treballs forçats i fins i tot el treball infantil.

Miners, entre els quals nens, a la República Democràtica del Congo | Flickr
Miners, entre els quals nens, a la República Democràtica del Congo | Flickr

Calen solucions i s’han de trobar ràpidament

Així doncs, el repte que tenim al davant és enorme. La possibilitat de canviar l’economia i la generació d’energia existeix, però cal prioritzar l’extracció de manera que els impactes socials, polítics i ambientals siguin els menors possibles. Una de les necessitats més grans, doncs, és trobar la solució a aquests problemes, i el temps disponible s’està esgotant.

Més notícies
City Climate Change
Tres solucions al canvi climàtic que són a punt de ser grans realitats
Un informe apunta que podrien canviar un panorama on sembla les emissions no baixaran mai
La 'sopa àcida' que es forma sovint a causa de l'extracció de carbó és molt tòxica i alhora conté materials molt valuosos | Jakec / Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
Els residus de les mines de carbó poden reciclar-se en metalls valuosos
Un investigador obre aquesta possibilitat en una compareixença davant del Senat dels Estats Units
La glacera Petermann, a Grenlàndia. Les masses de gel de l'illa estan desapareixent ràpidament | NASA
Els més rics del món busquen un gran tresor sota el gel fos de Grenlàndia
L'illa podria tenir els dipòsits de níquel i cobalt més grans del planeta
Òxids de terres rares | Wikimedia Commons
Un nou descobriment pot revolucionar el reciclatge d’aparells electrònics
Una descàrrega elèctrica a les deixalles es presenta com una solució miraculosa a un dels grans problemes del món d'avui

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa