Accelerar la transició energètica, abandonar els combustibles fòssils i fer servir energies renovables estalviaria fins a 12 bilions de dòlars el 2050. Aquesta és la conclusió a què ha arribat un estudi de la Universitat d’Oxford (Anglaterra) i que ha estat publicat a la revista ‘Joule’. Els seus resultats són especialment importants perquè suposen negar la idea, força estesa durant els darrers anys, que la transició energètica ha de ser forçosament cara.
De fet, els experts afirmen justament el contrari, que canviar a energies netes ara és precisament el més interessant des del punt de vista econòmic, tenint en compte com han anat augmentant els preus del gas. En declaracions a la cadena britànica BBC, el professor Doyne Farmer, un dels autors de l’estudi, ha estat molt clar: “fins i tot si ets un negacionista climàtic, hauries d’estar a favor del que proposem”, que és, tal com ha explicat, “anar a tota marxa amb la transició a l’energia verda perquè ens farà estalviar diners”.

Una comparació de l’evolució dels preus
L’estudi s’ha basat en la observació de la sèrie històrica dels preus de les renovables i dels combustibles fòssils per fer un model predictiu de com avançaran en el futur. Si bé hi ha poques dades sobre les renovables, perquè fa poques dècades que exiseixen, sobre els combustibles fòssils n’hi ha més de cent anys. En aquest darrer cas, tenint en compte la inflació i la volatilitat del mercat, sembla que els preus no han canviat gaire durant tot aquest temps. En el de les renovables, en canvi, les millores tecnològiques han fet que el preu caigués, aproximadament, un 10% cada any.
Resultats més que clars
Així doncs, l’informe espera que aquesta tendència es mantingui, tenint en compte dades anteriors de com les economies d’escala i les grans inversions han abaratit altres tecnologies. Com a resum, els seus autors creuen que com més ràpid es faci la transició, més diners estalviarem. No obstant això, hi continua havent alguns problemes prou coneguts, com ara l’emmagatzematge de l’energia sobrant en hores de més generació i també com mantenir l’estabilitat del subministrament quan aquesta és més baixa, no només durant la nit sinó a causa de les condicions meteorològiques.